Színes Szerda, a magyar startup világ San Franciscó-i irodái

2013. október 23.
Utazó tudósítónk, Szakonyi Noémi Veronika harmadik napja következik a magyar startup világ San Franciscó-i irodáiból, természetesen női szemmel bemutatva. Bolyongj egy kicsit a bostoni és budapesti LogMeIn irodákban három okos, tudatos és bájos nő vezetésével!

Színes Szerda

Szerda egy jó kis pihenőnap volt San Franciscóban, ezért beültem egy helyes kis kávézóba, hogy három órát ugorva az időben, néhány órára Bostonban találhassam magam. A LogMeIn bostoni székhelyéről Tara Haas, a stratégiai termékoperációk ügyvezető-helyettese jelentkezett be Skype-on. Tara két és fél éve dolgozik a LogMeInnél. Amikor elkezdte, azt gondolta, hogy ez egy szuper lehetőség arra, hogy bekerüljön egy nemzetközi cégbe és persze a technológia világába. Tara elmondta, hogy Boston tulajdonképpen a keleti part San Franciscója, ahol rengeteg startup és innovációs cég található. A Google-nek, Yahoo-nak, Microsoft-nak is van irodája itt. Boston olyan szempontból szerencsésebb, mint San Francisco, hogy könnyebb Európával kapcsolatot tartani, hiszen kilenc helyett hat óra eltérés van, ami azért barátibb. Ezenkívül persze a várost is könnyebb megszokni az idetelepülő európai cégeknek, mivel a New England-i stílus európaiságot és otthonosságot sugároz. Az európai és amerikai kultúra keveredése Bostonban a legszembeötlőbb, mind étkezésben, dress code-ban (az elegáns keveredik a startupos lazasággal) és életformában is.

Tara imád Bostonban élni, a macskaköves utcákon sétálni, barátokkal vacsorázni járni, de minderre nem túl sok ideje marad. „Két gyerekem van, elváltam, szóval egy szingli anyuka vagyok, és el kell mondanom, hogy a LogMeIn mindig mindenben támogatott, segítettek kialakítani az időbeosztásom. Vannak napok, amikor otthonról dolgozom, hogy vigyázhassak a gyermekeimre, vagy korábban el tudok menni. A cég vezetése jól tudja, hogy így tudom a maximumot kihozni a munkámból, hiszen nem kell aggódnom a gyerekekért, tudom, hogy biztonságban vannak. Minden évben van egy „hozd be a gyereked az irodába” nap, amikor behozhatod őket a munkahelyedre, így megérthetik, hogy mit dolgozol, és hol töltöd a napjaidat, ami szerintem nagyon jó. Szerencsésnek is tartom magam, hogy van két gyermekem, mert segítenek up-to-date-nek maradni a technológia világában. Folyamatosan figyelem őket, mit szeretnek, mivel játszanak, mit hallgatnak, és milyen újdonságokról beszélnek, így én sem maradok le semmiről. Amikor a lányom megkérdez arról, hogy mi az Instagram és használhatja-e, tudnom kell, hogy miről beszél, és véleményem kell, hogy legyen róla.”


Az iroda új építésű szárnyában található meeting room

Tara arról is mesélt, hogy a cég gyönyörű helyen van, és ha elfárad napközben, akkor lemegy egy sétára a folyó mellé, vagy beugrik a LogMeIn fitness termébe, ahol egy kicsit edz és feltöltődik. „Holnap reggel például jóga lesz a tetőn, ami egyszerűen szuper, mert az emberek már kora reggel felfrissülnek, és ez feldobja az egész napjukat.”

Tara nem csak a bostoni irodában szeret dolgozni, évente négy-öt alkalommal jön a budapesti irodába, amit most két, izgalmas nő szemüvegén keresztül mutatok be. Koleszár Szilvi a toborzásért és kiválasztásért felelős menedzser és Kovács Lívia HR menedzser találkoztak, és beszélgettek velem a budapesti irodában. Szilvi már hat éve van a LogMeInnél, úgyhogy mondhatni a szeme előtt lett a magyar statupból nagy, nemzetközi cég. Korábban Finnországban dolgozott egy szoftverfejlesztő cégnél, de a LogMeIn hazacsábította, és azóta itthon él. Lívia a multik világából érkezett, április óta dolgozik itt, és rettenetesen élvezi azt a szabadságot és önállóságot, amit a LogMeIn nyújt a munkavállalóinak. „Nálunk például van havi két nap „FedEx Day”, ami arról szól, hogy a munkaidőnek bizonyos százalékát a saját ötleteid kidolgozására használhatod fel. Ki lehet venni ezt a két napot, hogy gondolkodni, alkotni tudj.” Szilvi például ösztöndíjat is nyert kutatási témajavaslatával, amivel amerikai cégeket fog látogatni, és azt a tudást és rendszert hazahozni, ami ott már jól működik. Lívia és Szilvi arról is meséltek, hogy a LogMeIn dolgozóinak nagy hányada férfi, de ez senkit sem zavar. „Nem számít az, hogy nő vagy férfi, a megoldásokon van a lényeg. Volt egy eset, amikor felvettünk egy fejlesztő hölgyet, és mesélték a fiúk, hogy úristen de jó, hogy van egy nő, ők nem is gondolták volna, hogy mennyit fog változni a csapat, a hétköznapok, csak attól, hogy ott ül egy hölgy a teremben”- mondta Szilvi mosolyogva.

Más érdekes dolgokat is meséltek még a bostoni irodáról, és arról, hogy mennyiben más az amerikai munkakultúra, mint az itthoni, amit a videóban hallhattok!

 

Ha nagyobb felbontásban is szeretnéd megnézni a fotógaléria képeit, kattints ide!