Demokratizált divat – vírus diktálta helyzet

2020. október 18.
A divat világában dolgozók élete is fenekestül felfordult a koronavírus megjelenésével. A divatházak kénytelenek alkalmazkodni a vírus diktálta helyzethez, ez a szezon már nézők nélkül, online közvetítésekkel fog lemenni.

Míg eddig a divatfővárásokban a fotósok, videoszerkesztők és a divatmagazinok főszerkesztői diktálták a trendet, addig most a közösségi médián keresztül bármelyik modell hírnévre törhet. Egy afrikai divattervező a maga kreálta 3D-s, virtuális manökenjeire szerkesztette rá a kollekcióját, nagy sikerrel. A CR Runway is különleges online megoldással állt elő tavasszal: kanapéjuk előtt, házuk folyosóján, a teraszon vagy éppen a hátsó kert udvarán vonultak fel saját szettjeikben, saját maguk által készített frizuráikban, sminkjeikben, a világ legnevesebb topmodelljei, hogy egy 30 perces show-film készüljön catwalkjukból.

Burberry digitális divatbemutató

A Burberry 2021-es nyári kollekcióját az Amazon közvetítette

Kifutó a kanapénk előtt

A bemutatók jellegét tekintve három verzió látszik kialakulni. „A legnépszerűbb, a virtuális show, ami a London-Párizs-Milánó-NewYork vonalra is jellemző. Modellekkel és stábbal zajlik, a nézők pedig azonos időben, streamelve követhetik a bemutatót” – meséli Pethő Bálint, a VM Modellügynökség vezetője. A másik verzió, a kreativitás új szintjére emelte a bemutatók világát. A phygital, vagyis a fizikai és a digitális jelenlét kombinációja azt jelenti, hogy a divatbemutatóról egy összevágott „fashion” vagy „catwalk filmet” készítenek, majd azt levetítik valahol, nézők előtt, aztán feltöltik a netre is. A harmadik lehetőség, amire az előzetes becslések ellenére elég sokan vállalkoztak, az open-air, vagyis az élő show. A Dolce & Gabbana Az újjászületés nevet viselő bemutatóján még adományokat is gyűjtött a Covid–19 ellenszerének kutatását támogatva. Bálint elmondta, hogy bár anyagilag nagyon veszteséges, az összes divatház kénytelen alkalmazkodni a koronavírus diktálta helyzethez, ez a szezon már nézők nélkül, online közvetítésekkel fog lemenni.

Ami Alexandre Mattiussi kollekció

A 2021-es nyári Ami Alexandre Mattiussi kollekciót szabad téren mutatták be

A magyar modellek helyzetét vázolva sem könnyű most a divatvilágban talpon maradni. Kevesebb a válogatás és a munka, és jellemzően sokkal kisebbek a produkciók is, tehát kisebb létszámú személyzettel zajlanak a fotózások. Néhány produkció esetében kötelező a modelleknek és a stábtagoknak egy friss negatív vírustesztet is bemutatniuk. A lányok utaztatása bonyolult és kockázatos, hiszen napok alatt kerülhet egy-egy ország karantén alá. Kérdésemre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a vírus miatt átíródnak a divatvilág berögzült helyszínei, egyértelmű nemmel felelt, mert a modellek, stábtagok, ügynökségek ezekben a divathoz kultikusan kapcsolódó nagyvárosokban élnek és nem életszerű, hogy átköltözzenek más országokba. Másrészről, jelenleg nincs is a világon, száz százalékban Covid-biztonságos hely.

Szerző: Szakácsi Eszter Fotók: Getty Images

Novemberi számunkban a munka világával foglalkozó @work mellékletet találtok, a fenti cikk a mellékletben megjelent írás online változata. 

Olvasd el ezt is!