Amíg ezt a sütit készítettem, végig a Jaj, de jó a habos sütemény refrénje járt a fejemben – mondjuk amúgy is csak nagyjából ennyit tudok a Kiss Manyi nevével összeforrt slágerből. Aztán amikor elkészült a habos teasütemény, és megkóstoltam, már nemcsak magamban dúdoltam, hogy Jaj, de jó a habos sütemény, hanem szinte kántáltam. Nagyon-nagyon jó!
Mivel első olvasásra kicsit soknak éreztem Erzsi mama eredeti receptjében a sütőpor mennyiségét, ugyanakkor keveselltem a folyékony hozzávalókat és a cukrot, úgy döntöttem, nem veszem szentírásnak a leírtakat. Lázadó módon – és mert utálom a lekvárt – az utolsó lépést pedig teljesen elhagytam, azaz nem ragasztottam össze lekvárral két-két tésztakorongot, ellenben csinos rózsákat nyomtam a tetejükre, amelyek így már önmagukban is szépen mutatnak.
Hozzávalók a tésztához:
- 28 deka liszt
- 15 deka hideg vaj
- fél csomag sütőpor
- 3 tojássárgája
- 1 tk. vaníliaaroma
- 3 ek. porcukor
- 1 ek. tejföl
Hozzávalók a habcsókhoz:
- 3 tojásfehérje
- 20 deka porcukor
Elkészítés:
- A sütőporos lisztben elmorzsoltam a vajat, majd hozzáadtam a tojássárgákat, a vaníliaaromát, a porcukor és a tejfölt, és egynemű tésztát gyúrtam belőle.
- A tésztából cipót formáztam, és fél órára betettem a hűtőbe pihenni.
- Lisztezett munkafelületen fél centi vastagra nyújtottam a tésztát, aztán korongokat szaggattam belőle.
- 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 12 perc alatt világosra sütöttem őket, és közben elkészítettem a habcsókot.
- A tojásfehérjét robotgépben elkezdtem felverni, majd kanalanként hozzáadtam a porcukrot. Magas fokozaton addig kevertem, amíg kemény, selyemfényű habot nem kaptam.
- A habot csillagcsővel ellátott habzsákba töltöttem, és mindegyik tésztakorong tetejére rózsaformát nyomtam úgy, hogy középről kifelé haladtam.
- 20 percre visszatettem őket a sütőbe, ám ekkor már csak 120 fokon szárítottam a tetejüket a felső rácson.