Álomkönnyű sütőtökös-tahinis pite

2020. november 19.
Az őszi szezonban legalább egyszer muszáj sütőtökös édességet sütni, és ha már nekiállunk, adjuk meg a módját! Az alábbi pitében a sült tökből laza mousse lesz, amit tahini tesz még selymesebbé és izgalmasabbá.

Ha a sütőtökös rizottó már a fülünkön jön ki, készíthetünk édességet a szezon sztárzöldségéből. A sütőtökös édességek általában viszonylag masszívak (amivel az égvilágon semmi baj nincsen), de ez itt egy kicsit elegánsabb recept, amiben a fűszeres tököt a tahini földes íze bolondítja meg. A habtejszínnek hála a sütőtökből könnyed mousse lesz, ami álomszerű habként terül el a ropogós tésztánkon. Ha a tetejére még pirított magvakat is szórunk, tényleg leróttuk tiszteletünket a sütőtök előtt!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 7 ek. sózatlan vaj
  • 1 ek. szezámmag
  • 220 gramm kakaós ízesítésű nápolyi
  • 1/2 tk. só

A töltelékhez:

  • 1 és 1/4 csésze zsíros habtejszín
  • 1/4 tk. fehérborecet
  • 1 csésze sütőtökpüré
  • 1/2 csésze tahini
  • 1 és 1/3 csésze porcukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt kardamom
  • 1/2 tk. őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk. só
  • 1 ek. szezámmag

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vajazzunk ki egy közepes sütőformát, és szórjuk meg szezámmaggal.
  2. A nápolyit aprítóban daráljuk porrá, majd adjuk hozzá a 7 ek,, puha vajat, és a robotgépben dolgozzuk össze őket. Enyhén sózzuk a keveréket és tömködjük bele a piteformába egyenletes vastagságban úgy, hogy a falakra is jusson. Minimum 10 percig hűtsük, majd 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
  3. A krémhez elektromos habverővel verjük fel a habot a fehérborecettel és a cukorral. Óvatosan forgassuk bele a sütőtököt és a tahinit, ízesítsük fahéjjal, kardamommal és szerecsendióval, majd adjunk hozzá egy kevés sót.
  4. A krémet oszlassuk el egyenletesen a piteformában, majd szórjuk meg szezámmaggal a tetejét. Ezután mehet a hűtőbe legalább 4 órára. További olajos magvakkal és aszalványokkal díszítve tálaljuk.

BonAppetit

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!