Ha a sütőtökös rizottó már a fülünkön jön ki, készíthetünk édességet a szezon sztárzöldségéből. A sütőtökös édességek általában viszonylag masszívak (amivel az égvilágon semmi baj nincsen), de ez itt egy kicsit elegánsabb recept, amiben a fűszeres tököt a tahini földes íze bolondítja meg. A habtejszínnek hála a sütőtökből könnyed mousse lesz, ami álomszerű habként terül el a ropogós tésztánkon. Ha a tetejére még pirított magvakat is szórunk, tényleg leróttuk tiszteletünket a sütőtök előtt!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 7 ek. sózatlan vaj
- 1 ek. szezámmag
- 220 gramm kakaós ízesítésű nápolyi
- 1/2 tk. só
A töltelékhez:
- 1 és 1/4 csésze zsíros habtejszín
- 1/4 tk. fehérborecet
- 1 csésze sütőtökpüré
- 1/2 csésze tahini
- 1 és 1/3 csésze porcukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt kardamom
- 1/2 tk. őrölt szerecsendió
- 1/2 tk. só
- 1 ek. szezámmag
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vajazzunk ki egy közepes sütőformát, és szórjuk meg szezámmaggal.
- A nápolyit aprítóban daráljuk porrá, majd adjuk hozzá a 7 ek,, puha vajat, és a robotgépben dolgozzuk össze őket. Enyhén sózzuk a keveréket és tömködjük bele a piteformába egyenletes vastagságban úgy, hogy a falakra is jusson. Minimum 10 percig hűtsük, majd 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
- A krémhez elektromos habverővel verjük fel a habot a fehérborecettel és a cukorral. Óvatosan forgassuk bele a sütőtököt és a tahinit, ízesítsük fahéjjal, kardamommal és szerecsendióval, majd adjunk hozzá egy kevés sót.
- A krémet oszlassuk el egyenletesen a piteformában, majd szórjuk meg szezámmaggal a tetejét. Ezután mehet a hűtőbe legalább 4 órára. További olajos magvakkal és aszalványokkal díszítve tálaljuk.
BonAppetit
Fotó: Getty Images