A sajttorta készülhet baracklekvárral, de sós verzióban is isteni rukkolával. Csehi Renike most egy mennyei pisztáciás változatot mutat meg nektek.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 250 g darált zabkeksz
- 50 g darált pisztácia
- 140 g olvasztott vaj
A krémsajtos részhez:
- 450 g krémsajt
- 200 g cukor
- 1 ek. liszt
- 2 tk. vaníliapaszta
- egy csipet só
- 250 g pisztácia paszta*
- 2 db M-es tojás
- 1 db tojássárgája
- 150 g tejföl
A tetejére:
- 2 ek. pisztáciakrém (opcionális)
A pisztáciapasztához:
- 200 g pirított, sótlan pisztácia (megpucolva 200 g)
- 1 ek. porcukor
Elkészítés:
A pisztáciapasztához tegyük késes aprítóba a pisztáciát és a porcukrot, és dolgoztassuk a gépet, míg pasztaállagot kapunk. (Ez 15-20 perc körülbelül. Vigyázzunk, hogy a gép ne forrósodjon túl.)
Az alaphoz keverjünk össze mindent, és nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tortaformába úgy, hogy legyen pereme is. 175 fokon süssük 10 percig. Ha kész, vegyük le a sütő hőfokát 150 fokra. A krémsajtot keverjük simára a cukorral és a liszttel. Adjuk hozzá a vaníliát, a sót, a tejfölt és a pisztáciapasztát, keverjük egyneműre. Végül egyesével mehetnek a tojások is. A tortaformát vonjuk be alufóliával több rétegben úgy, hogy a vízfürdő során a víz ne tudjon beszivárogni. Öntsük a pisztáciás krémsajtot az alapra, majd készítsük el a vízfürdőt. Tegyük az alufóliázott tortaformát egy magasabb falú tepsibe, majd a tepsit öntsük fel forró vízzel úgy, hogy a tortaforma feléig érjen a víz. Így süssük a tortát 75 percig. Kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk pihenni 30 percig, majd résnyire nyitott sütőajtónál újabb 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, és egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap fogyasztható. Opcionális: melegítsünk mikróban 2 ek. pisztáciakrémet 20-30 másodpercig, míg folyós lesz. Öntsük a sajttorta tetejére, simítsuk el, tegyük hűtőbe fél órára, míg megdermed, majd díszítsük.
Fotó és recept: Csehi Renike
Ha Reni további receptjeit is megnéznéd, kövesd őt az Instagram-oldalán!