Tudom, hogy megszaporodtak nálam a paradicsomos receptek, de hát most van szezonja! Ráadásul a paradicsom fogyasztásának számtalan előnyös hatása van, így érdemes minden nap, és lehetőleg változatos formában fogyasztani. Most egy egyszerűen elkészíthető paradicsomos galette-receptet hoztam nektek, amely egy ráérős hétvégi brunch vagy könnyű vacsora is lehet. Ez utóbbi mellé egy pohár könnyed fehérbor tökéles nyár végi hangulatot biztosít.
Pár hete már megosztottam veletek a citromos-áfonyás galette és a fahéjas-almás galette receptjét, amelyek a nyár sikerdesszertjei volt nálunk. Ennek alapján készült a paradicsomos verzió is. Ami szuper ebben a tésztában, hogy nem kell, hogy szép és szabályos legyen, sőt még a sütőformát is meg tudod spórolni.
A paradicsomos galette receptje
Én a paradicsomhoz riccotát választottam alapnak, ami könnyed, semleges ízvilágú, állagában a krémsajt és a túró között van, könnyű vele dolgozni, és akár sósan, akár édesen nagyon jó kiegészítője bármilyen ételnek.
A házi friss tésztával semmi nem veheti fel a harcot, de ha nincs időd vagy kedved bajlódni vele, akkor boltban kapható, hűtött quiche- vagy linzertésztát is használhatsz alapnak.
Paradicsomos galette hozzávalók:
- 185 g liszt
- 100 g hűtőhideg vaj
- 1/2 kk. só
- 1 nagy tojás sárgája
- 3 ek. hűtőhideg víz
- 250 g ricotta
- 4 db keményhúsú paradicsom
- 1 tk. olasz fűszerkeverék
- só, bors, olívaolaj
- friss bazsalikom
Elkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót.
- Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és az ujjaink között elkezdjük összedolgozni a lisztes alappal. Addig dolgozunk vele gyors mozdulatokkal (fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg), amíg nagyobb rögökké összeáll.
- A tojássárgáját a vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a tészta alapunkhoz, és összedolgozzuk.
- A kész tésztából golyót formázunk, és óvatosan lelapítjuk egy koronggá, majd folpackba tekerjük, és 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- Meglisztezett felületen, meglisztezett sodrófával kb. fél centis kört (jellegű) formát nyújtunk.
- A tészta szélénél hagyunk kb. 3-4 cm-es üres sávot, és ráhalmozzuk a ricottát. Egyenletes elosztjuk, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk olasz fűszerkeverékkel.
- A paradicsomokat kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és a ricottára fektetjük, és ezt is meghintjük olasz fűszerekkel.
- A tészta szélét az egyik oldaláról indulva, egymás után ráhajtjuk a töltelékre.
- A tészta szélét megkenjük felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, friss bazsalikomlevelekkel díszítjük, fogyasztás előtt egy kevés olívaolajat csorgatunk rá.
- Akár melegen is tálalhatjuk, de hidegen is csodás.
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)