Valószínűleg sokan ismerik a maradékmentő olasz street foodot, az arancinit, ami hagyományosan a megmaradt rizottóból készül. A magyar háztartásokban valószínűleg viszonylag ritkán fordul elő, hogy ránk marad egy fél kondér rizottó, viszont ezért a spanyol rizsgolyóért igazán megéri kifőzni egy adag rizst – ehhez szintén érdemes a rizottó rizshez hasonló, rövidszemű paella rizst használni. Ezeket a kívül ropogós, belül krémes kis golyókat elkészíthetjük vendégvárónak vagy sörkorcsolyának, de akár köretként is megállják a helyüket. Az igazán roppanós hatás érdekében felejtsük el a hagyományos, finom morzsát, és használjunk durvább változatot, például pankót!
Hozzávalók:
- 250 gramm paella rizs
- 1 nagy tojás
- 1/4 csésze spanyol fehér sajt morzsolva
- 1/4 csésze petrezselyem finomra vágva
- 3/4 csésze pankomorzsa
- 1/4 tk. fokhagymapor
- 1/4 tk. só
- 1/4 tk. bors
- 1/4 csésze semleges ízű olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Főzzük meg a rizst a csomagoláson található utasítások alapján, majd hagyjuk kihűlni!
- Egy nagy tálban keverjük össze a lehűlt rizst a tojással, a sajttal, a petrezselyem felével, és alaposan forgassuk össze! A kezünkkel formázzunk golyókat (12-14-et), és tegyük őket egy tálra!
- A pankomorzsát öntsük egy lapos tálba, adjuk hozzá a fokhagymaport, a sót és a borsot, keverjük össze! Alaposan forgassuk meg a golyókat a morzsában!
- Hevítsük fel az olajat, és süssük a rizsgolyókat aranybarnára 5-6 perc alatt! Tálaljuk extra petrezselyemmel megszórva, különböző mártogatósokkal – a fűszeres paradicsomszósz, a sajtszósz vagy a sima tejföl is jól áll neki!
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images