Cukkinilecsó, a legfinomabb nyárzáró fogás

2023. augusztus 20.
Ha unod már a hagyományos lecsót, vagy egy kis kísérletezésre vágynál, itt az idő, hogy megismerkedj a cukkinis változatával. Hering András, a Nosalty főszerkesztője egy isteni receptet hozott el nekünk.
Cukkinilecsó, a legfinomabb nyárzáró fogás

Mivel én kevésbé szeretem a paprikát, a cukkiniből készült lecsó lett az én lecsóm. Kevés paradicsom, kevés zöldpaprika mellett sok cukkiniből készítjük vörös- és lila hagymával, fokhagymával, szaftosan-lédúsan. Tojás helyett én morzsolt fetasajtot szórok rá tálaláskor, a friss bazsalikomlevéllel és petrezselyemzölddel pedig a francia ratatouille és az izraeli shakshuka ízeinek fúzióját hozza el a tányérunkra. A cukkinilecsó lényege, hogy (a klasszikus magyar lecsókhoz képest) kevés paprika és paradicsom mellett lédús cukkiniből főzzük. A nyári szezonban választhatunk hozzá sárga cukkinit és sárga koktélparadicsomot, így még színesebb egytálételt kapunk.

Hering András

Elkészítés:

A hagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, félbe, majd közepesen vékony szeletekre vágjuk őket. A zöldpaprikát megmossuk, félbevágjuk, majd kicsumázzuk, és vékonyra szeljük. A cukkiniket megmossuk, félbevágjuk, majd nagyjából 1 cm-es félkarikákra szeleteljük őket. A koktélparadicsomot is megmossuk, majd félbevágjuk őket.

Cukkinilecsó, a legfinomabb nyárzáró fogás

Cukkinilecsó, a legfinomabb nyárzáró fogás

Egy nagy vasedényben vagy nagyobb főzőedényben olívaolajat melegítünk, majd beletesszük a hagymákat, közepes lángon átpirítjuk őket. Hozzáadjuk a cukkinit és a vékonyra szeletelt zöldpaprikát, majd közepes lángon, sűrűn, de finoman kevergetve főzzük/pirítjuk.

Cukkinilecsó, a legfinomabb nyárzáró fogás

Hozzáadjuk a cukkinit és a vékonyra szeletelt zöldpaprikát

Nagyjából 15 perc után hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomokat és a darabolt konzervparadicsomot, megszórjuk egy csipet borsikafűvel vagy kakukkfűvel, hozzátépünk pár levél friss bazsalikomot (ez opcionális, ha nem a klasszikus ízeket kedveljük), ízlés szerint sózzuk, őrölt fekete borsozzuk.

Cukkinilecsó, a legfinomabb nyárzáró fogás

Ízlés szerint sózzuk, őrölt fekete borsozzuk

Víz nem szükséges hozzá (a cukkini és paradicsomok is bőséges nedvességet engednek ki főzésük során), de ha kevésnek érezzük, akkor 1/2-1 dl vizet önthetünk alá, majd tovább forraljuk. További 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségek még feszesek maradnak, de belül már puhára főnek.

Tálaláskor csíphetünk rá további bazsalikomleveleket vagy friss petrezselyemzöldet, és megszórhatjuk morzsolt fetasajttal.

Friss kovászos kenyérrel vagy bagettel tálaljuk!

A pontos hozzávalókért kattints a Nosalty oldalára!

nosalty-uj-logo