Mennyei tavaszi saláta kelbimbóval és mandarinnal

2024. február 29.
Ez a könnyed tavaszi saláta nemcsak igazi vitaminbomba, de igazi ízkavalkád is: frissítő citrusok, roppanós kelbimbó és karakteres édeskömény a főszereplői.

Ez a különleges saláta új arcát mutatja két hozzávalójának, a kelbimbónak és a mandarinnak is. Ha eddig nem tettél gyümölcsöket a salátáidba, ideje elkezdened, az egyszerre édeskés és savanykás, citrusos ízvilág ugyanis rendkívüli módon frissíti az ételeket, ráadásul még komplexebbé teszi a végső ízélményt. A kelbimbó különlegessége, hogy itt nem főve vagy sütve kerül az ételbe, hanem nyersen, egészen vékony szeletekre vágva (vagy reszelve – ehhez jó ötlet lehet beszerezni egy mandolint), így leginkább a roppanós káposztasalátákat idézi. Az édeskömény különleges karaktert ad a salátának, a mandula pedig különleges, ropogós eleme lehet. Mindezt megkoronázza egy klasszikus, citrusos vinaigrette, amit érdemes jól begyakorolni, hiszen bármilyen egyszerű salátát a következő szintre emelhet!

Tavaszi saláta kelbimbóval és mandarinnal

Hozzávalók:

A citrusos vinaigrette-hez:

  • 80 ml olívaolaj
  • 60 ml frissen facsart citromlé
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1/2 tk. méz
  • 1 gerezd fokhagyma apróra apróra reszelve
  • 1/2 tk. só
  • frissen őrölt bors ízlés szerint

A salátához:

  • 450 gramm kelbimbó, a végei levágva, lereszelve (vagy vékonyra vágva)
  • 6 mandarin gerezdekre szedve
  • 2 szál újhagyma vékony karikákra vágva
  • 60 gramm szeletelt mandula
  • 1 közepes fej édeskömény (a leveles részek levágva, vékonyra szelve)
  • 200 gramm reszelt pecorino sajt

Elkészítés:

  1. A dresszinghez egy kisebb tálban keverjük össze dinamikus mozdulatokkal az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt, a mézet és a fokhagymát, ízesítsük sóval és borssal! Homogén, fényes vinaigrette-et kell kapnunk!
  2. A salátához egy nagyobb tálba dobjuk bele a reszelt kelbimbót, adjuk hozzá a mandaringerezdeket és a vékony karikákra vágott fokhagymát, majd szórjuk rá a mandulát, a vékony szeletekre vágott édesköményt és a pecorino sajtot is! Locsoljuk meg a dresszinggel és alaposan forgassuk össze!
  3. Tálaljuk frissen, de hűtőben akár 3-4 napig is eltartható.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images