Ez a különleges saláta új arcát mutatja két hozzávalójának, a kelbimbónak és a mandarinnak is. Ha eddig nem tettél gyümölcsöket a salátáidba, ideje elkezdened, az egyszerre édeskés és savanykás, citrusos ízvilág ugyanis rendkívüli módon frissíti az ételeket, ráadásul még komplexebbé teszi a végső ízélményt. A kelbimbó különlegessége, hogy itt nem főve vagy sütve kerül az ételbe, hanem nyersen, egészen vékony szeletekre vágva (vagy reszelve – ehhez jó ötlet lehet beszerezni egy mandolint), így leginkább a roppanós káposztasalátákat idézi. Az édeskömény különleges karaktert ad a salátának, a mandula pedig különleges, ropogós eleme lehet. Mindezt megkoronázza egy klasszikus, citrusos vinaigrette, amit érdemes jól begyakorolni, hiszen bármilyen egyszerű salátát a következő szintre emelhet!
Tavaszi saláta kelbimbóval és mandarinnal
Hozzávalók:
A citrusos vinaigrette-hez:
- 80 ml olívaolaj
- 60 ml frissen facsart citromlé
- 1 tk dijoni mustár
- 1/2 tk. méz
- 1 gerezd fokhagyma apróra apróra reszelve
- 1/2 tk. só
- frissen őrölt bors ízlés szerint
A salátához:
- 450 gramm kelbimbó, a végei levágva, lereszelve (vagy vékonyra vágva)
- 6 mandarin gerezdekre szedve
- 2 szál újhagyma vékony karikákra vágva
- 60 gramm szeletelt mandula
- 1 közepes fej édeskömény (a leveles részek levágva, vékonyra szelve)
- 200 gramm reszelt pecorino sajt
Elkészítés:
- A dresszinghez egy kisebb tálban keverjük össze dinamikus mozdulatokkal az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt, a mézet és a fokhagymát, ízesítsük sóval és borssal! Homogén, fényes vinaigrette-et kell kapnunk!
- A salátához egy nagyobb tálba dobjuk bele a reszelt kelbimbót, adjuk hozzá a mandaringerezdeket és a vékony karikákra vágott fokhagymát, majd szórjuk rá a mandulát, a vékony szeletekre vágott édesköményt és a pecorino sajtot is! Locsoljuk meg a dresszinggel és alaposan forgassuk össze!
- Tálaljuk frissen, de hűtőben akár 3-4 napig is eltartható.
Forrás: PureWow Fotó: Getty Images