Szamárköhögés: meddig tart a védőoltás hatása?

2024. július 31.
Nincs szamárköhögés-járvány Magyarországon, ám a korábbinál sokkal több megbetegedést diagnosztizáltak az utóbbi hetekben. Kötelező védőoltás van kisgyermekkorban a szamárköhögés ellen. De vajon a felnőttek védve vannak? Kire lehet veszélyes a szamárköhögés?
Szamárköhögés elleni védőoltás meddig hatásos?
  • A szamárköhögés egy bakteriális fertőzés, mely különösen a kisgyermekekre, csecsemőkre veszélyes.
  • Meddig hat a kötelező védőoltás a szamárköhögés ellen?
  • Honnan tudhatjuk, hogy elkaptuk a szamárköhögést?

Kisebb pánik van kialakulóban a szamárköhögéses esetek számának növekedése miatt. De vajon kinek és mikor kell félnie? Miért veszélyes a szamárköhögés? És meddig tart a gyermekkori kötelező védőoltás hatása?

Mi a szamárköhögés?

A szamárköhögést a Bordetella pertussis nevű baktérium okozza. Cseppfertőzéssel terjed a betegség, azaz a köhögés során levegőbe kerülő váladékkal adhatjuk át a környezetünkben lévőknek. A betegség a tünetek megjelenésétől nagyjából a köhögés harmadik hetéig fertőz, és rendkívül ragályos. Pont ezért is olyan veszélyes.

A szamárköhögés tünetei

Eleinte sima légúti fertőzésnek indul a szamárköhögés: láz, orrfolyás, köhögés jelentkezik. Ezt azonban súlyos, hetekig tartó köhögési rohamok követik, melyeket jellegzetes szamárbőgésre hasonlító légzéshang kísér, különösen belégzéskor.

Van, ahol 100 napos köhögésnek is nevezik a szamárköhögést, mivel a köhögési rohamok akár 10 hétig is tarthatnak. 

Miért veszélyes a szamárköhögés?

A szamárköhögéssel járó köhögési rohamok olyan súlyosak lehetnek, hogy hányás vagy akár bordatörés alakul ki. A csecsemőknél nem feltétlenül okoz köhögést a fertőzés, viszont náluk a légzéskimaradás a szamárköhögés egyik nagy veszélye.

Milyen szövődménye lehet a szamárköhögésnek?

Különösen gyerekeknél és a kockázati csoportba tartozó felnőtteknél alakulnak ki a súlyos szövődmények a szamárköhögés miatt:

  • Tüdőgyulladás
  • Hörghurut
  • Agyvelőbántalom
  • Fülfájás
  • görcsök

Hogyan kezelhető a szamárköhögés?

Mivel bakteriális fertőzés, a szamárköhögés antibiotikummal általában kezelhető. Viszont ez attól is függ, mikor diagnosztizálják a betegséget, kialakultak-e már a súlyos köhögési rohamok. 

A szamárköhögés ellen van védőoltás

8 hetes korban kapják a szamárköhögés elleni védoltást először Magyarországon a gyerekek

8 hetes korban kapják a szamárköhögés elleni védőoltást először Magyarországon a gyerekek

Legjobb megoldás a megelőzés a szamárköhögés esetében. 1940 óta létezik védőoltás a szamárköhögésre. Két hónapos korban kapják meg az első, 11 éves korban az utolsó szamárköhögés ellen is védő oltásukat Magyarországon a gyerekek.

Ugyan azok is elkaphatják a szamárköhögést, akik kaptak védőoltást, ám esetükben a betegség lefolyása sokkal enyhébb, és a szövődmények kialakulására is sokkal kisebb az esély. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a felnőttek és oltottak esetében a betegség lefolyása általában enyhébb, és az elsődleges cél a csecsemők védelme. 

Az oltatlan újszülöttekre az is veszélyt jelent, ha csak hordozó felnőttel találkoznak, így fontos, hogy „a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben” – fogalmazott az NNK. 

Érdemes várandósság előtt újraoltatnia magát a nőknek, így az már az újszülött számára is biztosít egyfajta védelmet.

Meddig véd az oltás a szamárköhögés ellen?

A legfrissebb kutatások szerint a szamárköhögés elleni gyermekkori oltás hatása nem tart ki felnőttkorig. Magyarországon azért is oltják újra többször a gyerekeket néhány évente, hogy abban az életkorban, amikor a legveszélyeztetettebbek, biztosan védve legyenek a szamárköhögéssel szemben.

Ezért lehet hasznos, ha felnőtt korban újraoltatjuk magunkat. Az NNK ajánlásában is szerepel a felnőttkori védőoltások között a szamárköhögés elleni vakcina.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ, Reuters, fotó: Getty Images