Ez az a pont, amikor már aggódnod kell a köhögés miatt

2023. november 25.
Most már javában benne járunk a náthaszezonban. A köhögés természetes velejárója az ilyen jellegű fertőzéseknek, a szervezetünk így tisztítja meg a légutakat. De mik a jelei annak, amikor már aggódnunk kell a köhögés miatt?
Köhögés betegség
  • A köhögés miatt sokan azonnal kétségbe esnek, a covid-19 óta valószínűleg még többen. 
  • Egy sor más dolog is okozhat köhögést, melyek miatt egyáltalán nem kell aggódnunk.
  • De mit tehetünk, ha köhögünk, és mi az a pont, amikor haladéktalanul forduljunk orvoshoz?

„A köhögés kellemetlen, de az esetek túlnyomó részében nem kell aggódnunk miatta – mondta Dr. Timothy Gatheral, a Lancaster Egyetem tüdőgyógyász szakorvosa. – Orvosként azt mondhatom, és az egészségügyi irányelvek is azt tartalmazzák, hogy a köhögés akár 3 hétig is tarthat, és ha nem rosszabbodik jelentősen és/vagy hirtelen, nincs okunk az aggodalomra.”

Sőt, jó, ha tudjuk, hogy a köhögés egy nagyon fontos védekező reakció a betegségek ellen a szervezetünk számára. Ha valami a torkunkon akad, félrenyelünk, vagy éppen váladék gyűlik össze a légutakban, azt felköhögjük. De mikortól kell aggódnunk a köhögés miatt?

Mi okozza a köhögést leggyakrabban?

A leggyakrabban megfázás, influenza vagy egyéb légúti fertőzés okozza a köhögést. De gyakori az is, ha reflux, allergia váltja ki. A dohányzással járó köhögés is átmeneti, addig áll fenn, míg nem szokunk le a cigarettáról. Ha abbahagyjuk, a nyálkahártyát borító apró szőrök, a cilia regenerálódik, csökken a gyulladás és a nyákképződés, amit a cigaretta égéstermékei okoznak.

COPD, légszennyezés, köhögés

Főként az évtizedeken át tartó dohányzás vezet COPD-hez, azaz obstruktív tüdőbetegséghez. Ez valójában légzési nehézséggel járó tüdőbetegségek egész csoportja. „Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t, hanem bizonyos típusú por és kémiai vegyületek is – mondta Dr. Gatheral. – Az azbeszt az egyik legveszélyesebb azok közül, melyek veszélyesek lehetnek és köhögéssel járó problémákat okozhat. De a gipszpor is gyakran okoz problémát, főként az építőiparban dolgozóknál.”

Rossz hír, hogy a COPD soha nem múlik el, ha egyszer kialakult. Ha megszüntetjük a kiváltó okot, leszokunk a dohányzásról például, abban reménykedhetünk, hogy nem, vagy lassabban romlik csak tovább.

A légszennyezés is egyre komolyabb problémát okoz. Nem csak a koraszülés kockázatát növeli, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a köhögéssel járó panaszok is egyre gyakoribbak miatta. 

A köhögés egy biológiai reakció, amivel a testünk megszabadul a légutakba került oda nem való dolgoktól

A köhögés egy biológiai reakció, amivel a testünk megszabadul a légutakba került oda nem való dolgoktól

Mikor aggódjunk, ha köhögünk?

A tüdőgyógyász elmondta azt is, mikor kell aggódnunk a köhögés miatt és feltétlenül orvoshoz fordulnunk.

  1. Nem múlik három héten túl sem a köhögés.
  2. Hirtelen romlik a köhögés, fulladás, sípoló légzés lép fel.
  3. Nehézlégzés, hirtelen súlyvesztés, véres nyák felköhögése esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

„A legtöbb esetben a köhögés magától elmúlik, nem szeretném, ha feleslegesen aggódnának. Viszont vannak esetek, amikor feltétlenül szükséges kideríteni az okot – mondta Dr. Gatheral. – Fontos, hogy ismerjük a testünket és felismerjük, mikor kell komolyan vennünk bizonyos tüneteket, például a köhögést.”

A köhögés alapvetően jó dolog, hiszen a biológia így oldotta meg, hogy megszabaduljunk a légutakba került nemkívánatos dolgoktól, például ha félrenyelünk. Viszont nem szabad félvállról vennünk, ha valami komolyabb probléma tünete lehet.

Forrás: The Guardian, Fotó: Unsplash