Végre lesz oltás a leghalálosabb rák ellen

2023. május 19.
Egy új vakcinával elvégezték az első, egyelőre kisebb, embereken végzett teszteket, és a hasnyálmirigyrákban szenvedő beteg felénél visszafordította a rákos sejtek burjánzását.
Végre lesz oltás a leghalálosabb rák ellen
  • A BioNTech végezte 16 hasnyálmirigyrákban szenvedő ember bevonásával az oltás első tesztjeit embereken.
  • 18 hónappal a személyre szabott vakcina beadása után a betegek felénél nem találtak rákos sejteket.
  • A Moderna is fejleszt személyre szabott mRNS-vakcinákat rákbetegség ellen.

Azért nevezik a leghalálosabb rákbetegségnek a hasnyálmirigyrákot, mert nehéz észrevenni és kezelni. Tünetei – mint az alhasi fájdalom és fogyás – gyakran csak akkor jelentkeznek már, amikor a rákos sejtek szétszóródtak az erekben és más szövetekben is. Így ezen a ponton a betegség kezelése már szinte lehetetlen. 

A német BioNTech kutatói fejlesztették ki azt a vakcinát, amit személyre szabhatnak a rákbetegek egyéni genetikájához, hogy a saját immunrendszerük elpusztítsa a hasnyálmirigy rákos sejtjeit.

A Nature című tudományos szaklapban publikálták az New York-ban 16 hasnyálmirigyrákos beteg bevonásával végzett teszt eredményeit. Eszerint a betegek fele 18 hónappal később még mindig rákmentes volt. Ez egyértelmű siker a vakcina szempontjából.

Saját DNS-hez szabott vakcina a rák ellen

A New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont küldte el Németországba a betegek rákos sejtjeiből vett mintákat. Itt a BioNTech tudósai – akik Karikó Katalinnal az élen a Pfizerrel közösen kifejlesztették a Covid-19 elleni vakcinát is – elemezték minden egyes minta rákos sejtjeinek fehérjéit. 

A személyre szabott vakcinák a beteg saját immunrendszerét utasítják, hogy pusztítsa el a rákos sejteket

A személyre szabott vakcinák a beteg saját immunrendszerét utasítják, hogy pusztítsa el a rákos sejteket

Ahogy a Covid elleni vakcinánál, itt is speciális RNS „kézbesítette” az üzenetet a betegek saját immunrendszerének, hogy pusztítsák el a rákos sejteket. A kulcs az volt, hogy minden esetben a hasnyálmirigyrákos beteg saját mRNS-éhez igazították a vakcinát.

A személyre szabott vakcina a rákgyógyítás jövője

„A legnagyobb gát a személyre szabott rákelleni vakcináknál az ár” – mondta Dr. Neeha Zaidi, a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának hasnyálmirigyrák specialistája. A gyors, kilenchetes fejlesztési ideje ezeknek a vakcináknak azonban reményt adhat a szakembereknek. 

A Moderna is dolgozik hasonló oltásokon. A másik nagy vakcinakutató a bőrrák kezelésére próbál kifejleszteni hasonló, személyre szabott oltásokat.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images