„A hetedik neurológus jött rá végre, mi okozza a kibírhatatlanul erős fejfájást”

2024. augusztus 13.
Egy újabb igaz történet az egészségügyről, ami azzal kezdődött, hogy egy nő épp munkába indult egy napon úgy nagyjából 25 évvel ezelőtt. A fejfájás azonban közbeszólt. Mégis miért volt olyan nehéz rájönni, mi okozza az elviselhetetlen fájdalmat?
SUNCT fejfájás neurológus
  • 25 év és 7 neurológus kellett, mire végre kiderült, mi okozza a kibírhatatlanul erős fejfájást.
  • Mitől lehet olyan erős a fejfájás, ha nem migrén?
  • Kiderült, hogy gyerekkori fejsérülés állhat az úgynevezett SUNCT fejfájás hátterében.

1999-ben P. épp munkába indult, amikor hirtelen fájdalmat érzett a feje jobb oldalában. De olyan erőset, mintha valaki egy baltával fejbe vágta volna. Térdre rogyott és csak szorította a fejét, képtelen volt mást csinálni. Nagyjából tíz rohamszerű fájdalomhullám után az érzés elmúlt, a nyomában csak enyhe utóérzet maradt, amit még a következő pár órában is érzett.

Pánik és rejtegetés

Azért is esett pánikba, mert szeretett nagypapája, aki felnevelte, hirtelen halt meg egy agyi aneurizma miatt, amikor P. 14 éves volt. Traumatikus volt a tinilány számára, akinek a gyermekkora annyi fájdalommal volt már úgyis tele.

Nagyjából egy évig azonban nem beszélt senkinek erről a fejfájásról, ami jött és ment, és néhány havonta újra és újra felbukkant. „Úgy voltam vele, ha meg kell halnom, hát meg kell halnom” – mondta.

Amikor a fejfájásrohamok gyakoribbá váltak, végre úgy döntött, hogy segítséget kér. Ezzel elkezdődött az orvostól orvosig járás kálváriája, ami közel tíz évig tartott.

Vajon mi lehet a titokzatos fejfájás?

Számtalan ötlet felmerül, mi okozhatja ezt a hirtelen érkező, roppant erős fejfájást. Epilepszia, szklerózis multiplex és demencia is felmerült. De migrénnek is titulálták a panaszokat, bár más tipikus migrénes panaszok – fényérzékenység, hangokra való érzékenység – nem jelentkezett. Volt olyan orvos is, aki szerint a panaszok pszichoszomatikus tünetek.

A hetedik neurológus, egy fejfájás-specialista volt az, aki feltette azokat a kérdéseket, melyek elvezettek a valódi diagnózishoz. Könnyezik a szeme, amikor a fájdalom kezdődik? Volt a múltban bármikor fejsérülése?

A válasz mindkét kérdésre igen volt. A jobb szeme könnyezett és néha még pirosnak is tűnt. És 7 éves volt, amikor egy autóbalesetben beütötte a fejét.

Az orvos ez alapján már tudta, hogy nem migrén a kínzó fejfájás, hanem az úgynevezett SUNCT fejfájás.

A piros és könnyező szem az, ami a megkülönbözteti a SUNCT fejfájást a többitől

A piros és könnyező szem az, ami a megkülönbözteti a SUNCT fejfájást a többitől

Mi az a SUNCT fejfájás?

Ez egy ritka fejfájástípus, ami a fej egyik oldalán jelentkezik, és rohamszerű fájdalommal jár. Az epizódok 5 másodperctől 5 percig tartanak általában. Gyakori, hogy akár óránként 5-6 alkalommal is jelentkeznek, de volt olyan páciens, akinél egy nap 600 ilyen roham alakult ki.

Amiről meg lehet különböztetni más fejfájástípusoktól, az a szempirosság és könnyezés. Azt pontosan még mindig nem tudják a szakemberek, mi okozza a SUNCT fejfájást, ám úgy vélik, a gyermekkori fejtraumák hozzájárulhatnak a kialakulásához. 

Hogyan kezelhető a SUNCT fejfájás?

A fejfájás kezelésében a megelőzésre fókuszálnak. Gyakran epilepszia elleni szerekkel csökkentik a rohamok gyakoriságát, súlyos esetben lidokainra vagy más helyi érzéstelenítőkre is szükség lehet injekció formájában a fájdalom enyhítésére. Végleges gyógymód a fejfájásnak erre a típusára nincs.

Mi jön a diagnózis után?

P. tíz évet várt a helyes diagnózisra, ami ugyan megoldást nem adott, de végre pontosan tudta, mi történik vele. „Arra gondoltam, nem halok meg” – mondta. Ugyanakkor a fejfájás továbbra is megnehezítette a hétköznapjait. A gyógyszerek miatt viszont gyakran úgy érezte magát – ahogy ő fogalmazott –, „mint egy zombi”.

Néhány hónappal ezelőtt végeztek egy epehólyag-eltávolítást nála, ami után meglepő módon azóta is csak kétszer volt fejfájásrohama. Még azzal is viccelt, hogy „bárcsak már évekkel ezelőtt kivették volna az epehólyagját”. 

Egyelőre még a neurológus sem tudja, milyen összefüggés lehetett a belgyógyászati műtét és a SUNCT fejfájás között. 

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Getty Images