Egyre többet tudunk arról, mi okozza a böjt alatti fejfájást

2023. április 18.
Több különböző ok vezet oda, hogy megfájdul a fejünk a böjt miatt. A szakember részletesen elmondta, mik ezek és hogyan kerülhetjük el.
Egyre többet tudunk arról, mi okozza a böjt alatti fejfájást
  • A dietetikus szerint nem számít, miért nem ettünk, nagy esélyünk van rá, hogy egy nem túl kellemes mellékhatással kell számolnunk: a fejfájással. 
  • A böjtöléssel összefüggő fejfájás gyakoribb azoknál, akik egyébként is hajlamosak a fejfájásra, migrénre.
  • A fejfájás általában 16 óra vagy annál hosszabb koplalás után jelentkezik.

Lehet, hogy valaki az időszakos böjtölés elvei mentén étkezik, mert az orvosa azt javasolta. Vagy huzamosabb ideig tart böjtöt például vallási okokból. De az is lehet, hogy véletlenül tart böjtöt, mert olyan zsúfolt napja volt, hogy elfelejtett enni.  

A dietetikus szerint nem számít, miért nem ettünk, nagy esélyünk van rá, hogy egy nem túl kellemes mellékhatással kell számolnunk: a fejfájással. 

„A böjtöléssel összefüggő fejfájás gyakoribb azoknál, akik egyébként is hajlamosak a fejfájásra, migrénre – mondta Jennifer Maeng tápanyagszakértő, dietetikus. A fejfájás általában 16 óra vagy annál hosszabb koplalás után jelentkezik. De ennél rövidebb böjtnél is felléphet persze.”

Több különböző ok vezet oda, hogy megfájdul a fejünk a böjt miatt. A szakember részletesen elmondta, mik ezek és hogyan kerülhetjük el.

Mi okozza a böjt alatti fejfájást?

Nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megfájdulhat a fejünk a koplalás alatt, a folyadékhiány, a megváltozott vércukorszinten és a koffeinelvonás is. 

„Amikor a szervezetünk dehidratálttá válik, az erek összehúzódnak – magyarázta Reda Elmardi dietetikus. Emiatt a testünk szövetei – beleértve az agyat is – szintén összehúzódik. Ha ez megtörténik az agyunkkal, eltávolodik a koponyacsonttól. Ennek következménye az idegvégződésekre nehezedő nyomás, amit fejfájásként érzékelünk. Ez az oka, hogy már egészen enyhe vízhiányos állapot is okozhat fejfájást.”

De nem elég csak vizet innunk. A szükséges víz 20 százalékát az ételekkel visszük be a szervezetünkbe. Tehát ha böjtölünk és nem eszünk, muszáj több vizet innunk, hogy pótoljuk azt a kieső mennyiséget, amit az ételekkel bevitt folyadék jelentett volna.

Miért fáj a fejünk mégis, ha elég vizet iszunk a böjt alatt?

Tegyük fel, hogy elegendő vizet ittunk. Még így is lehetséges, hogy dehidratálttá válunk, mert kibillenhet a böjt miatt a szervezetünk elektrolit egyensúlya. Az elektrolitok olyan létfontosságú ásványi anyagok (például nátrium, kálium, magnézium), melyek elengedhetetlenek a testünk vízháztartásának egyensúlyban tartásához, a tápanyagok sejtekhez való eljuttatásához és az idegek, izmok, szív és agy működéséhez. 

Az elektrolitszintünk természetes módon is ingadozik, ám a vízfogyasztásunk függvényében akár túl magassá vagy túl alacsonnyá is válhat a szintje. A legtöbb ember elegendő elektrolitot visz be a szervezetébe az elfogyasztott ételekkel és italokkal, ám ha nem eszünk (és/vagy iszunk) egy bizonyos ideig, jó eséllyel kibillen a kényes egyensúly. „A több mint 12 órás böjt, vagy a böjtszerű étrend (mint például a ketogén diéta) jelentősen növeli annak esélyét, hogy dehidratálttá válunk és az elektrolit egyensúly felborul a testünkben” – mondta a dietetikus. 

Mivel a vese kiválasztja a szervezetünkből a káliumot és nátriumot, ha ebből a két elektrolitból nem pótoljuk a kiürült mennyiséget, hiány lép fel, dehidratálttá vagy túlhidratálttá válunk. Emiatt pedig fájhat a fejünk.

A vércukorszint miatt is fájhat a fejünk

A vízkérdés mellett a vércukorszint ingadozása a másik nagy tényező, ami fejfájást okozhat a böjt alatt. „Az agynak oxigénre és cukorra van szüksége a megfelelő működéséhez – magyarázta Maeng. Ha nem jut hozzá ezekhez az energiaforrásokhoz, arra ad utasítást a szervezetünknek, hogy spóroljon ezekkel. 

Emiatt szédülés, gyengeség, fejfájás és izzadás alakulhat ki. Akár lüktető fejfájást is tapasztalhatunk a böjt során. Ezt az okozza, hogy a vércukorszint változása hatással van a fájdalomérzékelő receptorokra is.”

Böjt és koffeinelvonás

A böjt alatti koffeinelvonás tünete is lehet a fejfájás

A böjt alatti koffeinelvonás tünete is lehet a fejfájás

Ha a böjt alatt nem iszunk kávét, ám előtte rendszeresen kávéztunk, akár koffein elvonási tüneteink is lehetnek, ami erős fejfájással jelentkezik. A kutatások szerint ezt az okozza, hogy a koffeinhiány hatására megváltozik a véráramlás az agyban. 

A koffein összehúzza az ereket. Ha nem visszük be a szokásos mennyiségű koffeint a szervezetünkbe, az erek kitágulnak és növekszik a véráramlás. Emiatt fejfájást érzünk.

Hogyan kerülhető el, hogy fájjon a fejünk böjtölés alatt?

Jó hír: a fejfájás valószínűleg elmúlik, ha eszünk. A dietetikus azt javasolta, hogy ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fejfájásra, amikor böjtölünk, válasszuk a megfelelő stratégiát az evésre a koplalás során.

  1. Az első étkezés ne egy nagy adag egyszerű szénhidrát legyen, mint például tészta, fehér kenyér, rizs. Ez hirtelen vércukorszint ugrást eredményezhet, ami törvényszerű zuhanással és újabb fejfájással jár.
  2. Rostban gazdag szénhidrátot együnk böjt alatt. Zöldségeket, hüvelyeseket válasszunk inkább.
  3. A megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje és zsír is nagyon fontos, ha koplalunk. Amit megeszünk, az legyen olyan, amit a szervezetünk hasznosítani is tud.
  4. Nagyon fontos a szervezetünk folyadékpótlása egyébként is, de böjt alatt különösen. Egy 70 kilós ember nagyjából 3 litert kell, hogy igyon egy nap, amikor böjtöl. 
  5. A koffeinelvonás tüneteit elkerülhetjük, ha a tervezett böjt előtt már néhány nappal fokozatosan elkezdjük csökkenteni a bevitt koffein mennyiségét. 

„Nem mindenkinek szabad böjtölni – figyelmeztetett Maeng. A diabéteszben szenvedőknek csak az orvosukkal egyeztetve szabad a megfelelő böjtöt követni. A várandósoknak, gyermeket tervezőknek sem ajánlott a böjt. Az étkezési zavarban szenvedőknek, alacsony testsúlyúaknak, alacsony vérnyomású embereknek is erősen ellenjavallt a böjtölés bármilyen formája. És ami a legfontosabb: ha bármikor szédülést, hányingert, ingerlékenységet, koncentrációs problémákat vagy aluszékonyságot tapasztalunk, azonnal függesszük fel a böjtöt.”

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash