4 ok, amikor a fejfájást a fogunk okozza

2024. március 18.
Sokkal gyakrabban áll a fejfájás hátterében a fogunk, mint gondolnánk. Ha gyakran fáj a fejünk, érdemes utánajárni az okoknak, mert a tünetek megszüntetése nem elég. A fogorvos elmondta, melyik az a négy leggyakoribb eset, amikor a fogak okozzák a bajt.
Fejfájás fogak
  • A fogak nagyon gyakran állnak a fejfájás hátterében.
  • Van olyan eset, amikor a fogfájás helyett a rossz fog esetén fejfájást érzünk. 
  • De nem csak a rossz fogak okozhatják a fejfájást.

Ha nincs kimondottan oka a fejfájásunknak, gyanakodhatunk, hogy a fogaink okozzák a kellemetlen panaszt. Nagyon érdekes kapcsolat van ugyanis a fog- és fejfájás között. „Kifejezetten gyakran áll a fejfájás hátterében a fogunk – mutatott rá Dr. Julie Cho fogorvos. – Négy izom található az állkapocs területén. Amikor ezek az izmok feszesek vagy húzódnak, nemcsak az adott területen érezhetünk fájdalmat, hanem fejfájást tapasztalhatunk.”

A fogak miatti fejfájás leggyakrabban a homlok, halánték és a fülek előtti területen jelentkezik, de kisugározhat a belső fülbe és állkapocsba is. De miért és hogyan okozhat fejfájást a fogunk?

Amikor a fogunk okozza a fejfájást

Számos oka lehet annak, ha a fog fejfájást okoz, kezdve az éjszakai fogcsikorgatástól a rossz fogakon át a fertőzésig.

1. A fogak károsodása

Egy törött fog, vagy egy fog, aminél elhalt az ideg, nagyon érzékeny lehet. „Mivel a testünk mindenáron meg akarja szüntetni a kellemetlen érzeteket, az izmok úgy pozicionálják az állkapcsot, hogy a lehető legkevesebb nyomás legyen a problémás területen – magyarázta a fogorvos. – Ám így az egész állkapocs területének egyensúlya felborul, és máshol feszültséget okoz. Ez fejfájás formájában is jelentkezhet, mivel az adott területen a vérerek keringése is megváltozik. Ez gyakori kiváltója a fejfájásnak.”

Hogyan szüntessük meg a fogak miatti fejfájást? Mindenképp fogorvosi segítségre lesz szükségünk, hogy a fejfájást kiváltó fogprobléma megszűnjön.

2. Fertőzés a fogaknál

Ha bakteriális fertőzés alakul ki a fogakon, az duzzanattal jár, az adott terület fájdalmas és érzékeny a nyomásra. Ezt érzékelhetjük úgy, mintha a fejünk fájna. Intő jel, hogy a fogainkkal van probléma, ha a fertőzés helyénél a fogak érzékenyek rágáskor és tapintásra.

Hogyan szüntessük meg a fogak miatti fejfájást? Azonnali fogorvosi ellátásra van szükségünk, mivel a bakteriális fertőzés komoly egészségügyi problémákat okozhat nem csak a fogak területén, akár szepszis is felléphet, ha nem kapunk megfelelő antibiotikumos kezelést.

A fogak fertőzése is jelentkezhet fejfájás formájában

A fogak fertőzése is jelentkezhet fejfájás formájában

3. Fogcsikorgatás

Tévedés, hogy a fogcsikorgatás csak éjszaka jelentkezhet. Akár nappal is görcsösen szoríthatjuk össze a fogsorunkat például stressz hatására úgy, hogy észre sem vesszük. Leggyakrabban a szorongás, erős stressz váltja ki, de a bruxizmusban szerepet játszik a genetika, az alkohol- és koffeinfogyasztás, dohányzás és akár bizonyos gyógyszerek szedése is. A fogcsikorgatás gyakori következménye a fogak töredezése, állkapocs-fájdalom, fáradtságérzet, fejfájás.

Hogyan szüntessük meg a fogak miatti fejfájást? A különböző stresszoldó technikák, pszichoterápia az, ami a fogcsikorgatás kiváltó okát képes megszüntetni. A harapásemelő és speciális fogvédő az, ami a terápia hatásosságáig megvédheti a fogainkat és megelőzheti a fejfájást.

4. Mélyharapás, keresztharapás

Ha a két fogsor helyzete egymáshoz képest előrébb vagy hátrébb helyezkedik el, további fogproblémákat okozhat, melyek fejfájás formájában is jelentkeznek. A mélyharapás vagy keresztharapás ugyanis az állkapocs ízületben is feszültséget okoz, ami az izmok görcsös állapota miatt fejfájást okozhat.

Hogyan szüntessük meg a fogak miatti fejfájást? Az első lépés, hogy a fogorvosunktól kérünk egy fogszabályozási tervet arra, hogyan javíthatunk a mélyharapáson vagy keresztharapáson. Ha sikerül a fogsor helyzetét a neutrális állás felé közelíteni, a fejfájás is javul.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images, Unsplash