Innen tudhatod, ha a fejfájásod súlyos problémát jelez

2023. július 04.
Időnként mindenkit gyötör ártalmatlan tenziós fejfájás és sokan szenvednek kínzó migréntől is, bizonyos fejfájástípusok azonban komolyabb egészségügyi problémákra is utalhatnak.

Egy 2022-es kutatás szerint a világ lakosságának több mint fele (52 százalék) szenvedett valamilyen elsődleges fejfájástípustól az elmúlt évében. Az elsődleges fejfájás azt jelenti, hogy fejfájásunk nem valamilyen másik betegség tünete, hanem önmagában jelentkező probléma: ide tartozik a gyakori tenziós fejfájás, a jóval ritkább, de kifejezetten fájdalmas cluster fejfájás, illetve a különböző migrének is. Ezek a fejfájások, bár kellemetlenek lehetnek, nem kell aggódnunk miattuk, hiszen „csak” fejfájásról van szó.

Ahhoz azonban, hogy megállapítsuk, mikor nincs nagy baj, fel kell tudnunk ismerni az egyes fejfájástípusokat tüneteik alapján. Adunk ehhez néhány hasznos támpontot!

Fájdalom, aggodalom nélkül

A tenziós típusú fejfájások azok, amikre „hétköznapi fejfájásként” szoktunk hivatkozni. Ilyenkor a fájdalmat úgy érezzük, mintha egy pánt szorítaná körbe a fejünket, a fájdalom tehát kétoldali és általában nem olyan intenzív, hogy ne tudjuk elvégezni hétköznapi feladatainkat. A tenziós fejfájás mögött állhat alváshiány, nem megfelelő tápanyagbevitel, dehidratáltság, szorongás vagy stressz, így ezeknek a problémáknak az orvosolásával (tehát például folyadékbevitellel, alvással vagy relaxációval) többnyire a fejfájás is elmúlik. Szintén gyakori ok a felsőtestben tapasztalható izomfeszültség, amit a rossz tartásban végzett ülőmunka vagy akár egy kényelmetlen melltartó is okozhat.

A migrén bár szintén ártalmatlan, már jóval intenzívebb fájdalmat jelent: általában egyoldali, de lehet kétoldali is és gyakran társul hányingerrel, illetve bizonyos esetekben úgynevezett auratünetekkel is (ekkor már aurás migrénnek nevezzük). A migrénre való hajlam alapvetően genetikailag determinált, de vannak úgynevezett triggerek, amik előhozhatják a migrént: ilyen lehet az éhség, az alváshiány vagy a dehidratáltság. Fontos megjegyezni, hogy itt az életmódbeli tényezőkkel nem tudjuk teljesen kontrollálni a migrén megjelenését, de jó hír, hogy a sötét helyiségben való pihenés, illetve az aszpirin segíthet enyhíteni a tüneteket.

fejfajas-tipusok-kezeles-migren-tenzios

A cluster fejfájás relatíve ritka, de nagyon erős fájdalommal járó jelenség, ahol az érintettek gyakran állni sem tudnak egy-egy fejfájás-roham közben. A cluster név arra utal, hogy a fejfájás hullámokban jelentkezik, vagyis 6-8 héten keresztül gyötri az érintetteket, főleg éjszakánként. Az intenzív fájdalom mellett idegességgel, álmatlansággal járó epizódok 30-90 percig tartanak, és akár naponta többször is előjöhetnek. A fájdalom egyoldali és gyakran a szem környékére koncentrálódik, így előfordulhat, hogy az érintett szem bepirosodik és könnyezni kezd. Az alkohol és a fűszeres ételek triggerelhetik ezt a fejfájástípust. A cluster fejfájás esetében sajnos nem bizonyulnak hatékonynak a házi fájdalomcsillapító módszerek, így mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki speciális injekcióval vagy orron át használható készítménnyel segíthet a panaszokon.

Amikor már orvos kell

Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a fejfájást, ha hirtelen jelentkezik, vagy ha mintázata megváltozott a korábban tapasztaltakhoz képest. Szintén aggodalomra adhat okoz, ha 50 év után hirtelen jelentkezik a gyakori fejfájás, illetve ha neurológiai tünetekkel társul. A fejfájás utalhat fejsérülésekre, daganatokra, éreredetű betegségekre (például subarachnoideális vérzés vagy ischaemia) fertőzésekre vagy angyagcserezavarokra is. 

A hányinger és hányás (főleg ha nem tudunk róla, hogy migrénesek lennénk), a hirtelen jelentkező, intenzív fájdalom, a tarkótáji kötöttség érzése mind kivizsgálásra érdemes tünetek lehetnek, figyeljünk rájuk oda fokozottan!

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images