Ezek a képek megmutatják, mit látnak a migrén alatt az emberek

2023. december 02.
Fényvillanásoktól a geometrikus alakzatokig különböző vizuális elemek jelenhetnek meg az ember szeme előtt egy migrénes rohamnál. Az aurának nevezett jelenség általában közvetlenül a fejfájás előtt lép fel.
Aura migrén
  • Az aurás migrén nagyjából a migrénben szenvedők negyedénél tapasztalható.
  • Nagyon gyakori, hogy a fejfájás előtt vagy alatt vizuális elemek jelennek meg a migrénes szeme előtt, felvillanó fényeket vagy vakfoltokat tapasztal.
  • Neurológusok megalkották a mesterséges intelligencia segítségével, milyen képet látnak ilyenkor a migrénben szenvedők.

Akinek már volt migrénje, tudja, milyen hihetetlen fájdalmat jelent. A Lloyd Pharmacy neurológusai a mesterséges intelligencia segítségével megalkották azokat a képeket, melyek jól szemléltetik, az aurás migrén alatt milyen vizuális elemeket tapsztalnak a migrénesek.

Az aurás migrén nagyjából a migrénes esetek 25-30 százalékát teszi ki. Sőt, van, aki csak az aurát tapasztalja, a fejfájás nélkül. De a legtöbb esetben a vizuális jelenségek közvetlenül a fejfájás előtt lépnek fel a migrénben szenvedőknél. 

„Az aurának nagyon sokféle típusa van. Általában hét csoportra osztjuk: felvillanó fények, villámok, cikkcakkok, vakfolt, csőlátás, geometrikus alakzatok, csillámlás, átmeneti vakság” – sorolta Dr. Neel Patel, a LloydsPharmacy Online Doctor  neurológusa, aki részt vett a képek megalkotásában is.

1. Felvillanó fények

Az aurás migrén alatt gyakran látnak a páciensek felvillanó fényeket

https://lloydspharmacy.com/blogs/pain-management/migraine-aura

Vannak, akiknél a migrén a szemük előtt felvillanó fényekkel jár. Ezt az okozza, hogy a szem belsejében található zselés anyag a migrénes roham alatt nagyon enyhén remeg és a retinához nyomódik, ami a szem hátuljában található fényérzékeny réteg.

Az aurás migrén felvillanó fényekkel jár. Ha viszont új, intenzív fényeket látunk, melyekhez sötét árnyékok társulnak, az a retinaleválás jele lehet. Ezt nem a migrén okozza. Mivel akár vakság kialakulásához is vezethet, mindenképp forduljunk orvoshoz.

2. Cikkcakkok az aurás migrén alatt

A cikkcakkos vonal is gyakori aurás migrénnél

A cikkcakkos vonal is gyakori aurás migrénnél

Cikkcakkos vonalakat is sokan látnak az aurás migrén alatt. Ez hasonlít az úgynevezett metamorfopsziához, ami a különböző érzékszervek, így a szem észlelési torzítása. A tárgyak körvonalát, alakját nem olyannak látjuk, mint amilyen valójában.

3. Vakfoltok a látómezőben

Vakfoltok is megjelenhetnek az aurás migrénnél

Vakfoltok is megjelenhetnek az aurás migrénnél

Nagyon gyakori, hogy az aura a migrén alatt kisebb területeken vakfoltként jelenik meg a látómezőben. Ennek hasonló oka lehet, mint a fények felvillanásának, egészen apró retinaleválások okozhatják a migrénes roham során.

4. Csőlátás a migrén alatt

Aurás migrénnél csőlátást is tapasztalhatunk

Aurás migrénnél csőlátást is tapasztalhatunk

Sokszor a perifériás látás elmosódik a migrénes roham alatt. Úgynevezett csőlátás alakul ki az aura hatására. Egészen fekete vagy homályos lehet a látómező két oldala, beszűkül a tér, amit érzékelünk. Sőt, az is gyakori az aurás migrén esetén, hogy az egyik szemre teljesen elveszíti valaki a látását a migrénes roham alatt.

Mivel a csőlátás egy kisebb stroke jele is lehet, ezért nagyon fontos, hogy azonnal orvosi segítséget kérjünk, ha ennek eshetősége felmerül vagy a látás nem tér vissza a migrénes roham után.

5. Geometrikus alakzatokat látunk

Geometrikus alakzatok is megjelenhetnek auraként a migrén alatt

Geometrikus alakzatok is megjelenhetnek auraként a migrén alatt

Az aura úgy is kinézhet a migrén alatt, mintha kaleidoszkópon keresztül látnánk a világot. Geometrikus, színes formák lépnek be a látómezőbe, ezen keresztül érzékeljük a környezetünket.

6. Homályos, színes foltok

A látómező közepén színes foltok formájában jelentkezhet az aura migrén alatt

A látómező közepén színes foltok formájában jelentkezhet az aura migrén alatt

Hasonló oka van a homályos, színes foltok feltűnésének a látómezőben, mint a fényvillanásoknak vagy a cikkcakkos vonalszerű aurának. Ezek a homályos foltok általában a látómező közepén tűnnek fel a migrén során, ívelt formaként.

7. Átmeneti vakság

Az átmeneti vakság 30 percig vagy kevesebb ideig tart tipikusan aurás migrénnél

Az átmeneti vakság 30 percig vagy kevesebb ideig tart tipikusan aurás migrénnél

Előfordulhat az is, hogy átmenetileg elveszíti valaki a látását az aurás migrén idejére. Ez tipikusan 30 perccel vagy még kevesebbel a fejfájás kezdete előtt jelentkezik, és amikor az erőteljes fájdalom elkezdődik, a látás általában visszatér.

Forrás: Insider Fotó: LloydsPharmacy Online Doctor, Unsplash