A középső gyerekeknek titkos szupererejük van – így lehet a felszínre hozni

2024. augusztus 19.
Mégsem olyan rossz a középső gyerekek sorsa? A szakértő szerint még előnyük is származhat abból, hogy a családban kevesebb figyelem jut rájuk.

Dr. Catherine Salmon, a Redlandsi Egyetem pszichológia tanszékének professzora. Néhány éve jelent meg könyve The Secret Power of Middle Children címmel. A következőkben a szerző szavaival magyarázzuk el, miben is rejlik a középső gyerekek titkos ereje.

Mi a középső gyerekek titkos ereje?

Dr. Salmon szerint a középső gyerekek egyedülálló képessége, hogy kiváló tárgyalók: „A testvérek között ők általában nincsenek hatalmi pozícióban (nem ők a legidősebbek, tehát az első gyerekek, és nem is az elkényeztetett legkisebbek), így korán megtanulják, hogyan érjék el azt, amit akarnak/amire szükségük van azáltal, hogy kitalálják, mit akarnak a többiek.”

Dr. Salmon egy interjúban ezzel a példával magyarázta el a helyzetet: képzeljük el, hogy egy olyan családban növünk fel, ahol az elsőszülött megkapja, amit akar, mert nagyobb a tekintélye és fizikailag is nagyobb. Az utolsóként született pedig úgy kapja meg, amit akar, hogy nyafog és babusgatják. De, ahogy dr. Salmon rámutat, a középső gyereknek nincs választása, nincs tekintélye, és nem is babusgatják. Az eredmény?

„Gyakran nagyon jó tárgyalóképességre tesznek szert, kitalálják, hogy a másik mit akar és mire van szüksége, majd sikerül elérniük, hogy egyszerre kapják meg, amit a többiek akarnak, és amit a középső gyerek maga is akar”. Más szóval, a középső gyerekek hajlamosak arra, hogy már a kezdetektől fogva nagyon erős szociális-érzelmi készséget fejlesszenek ki, megtanulják, hogyan kell többszörösen pozitív eredménnyel járó megoldásokat kitalálni.

Mi a középső gyerekek titkos ereje?

Mi a középső gyerekek titkos ereje?

Hogyan segíthetnek a szülők ennek a „szupererőnek” a felszínre hozásában?

Meglepő módon dr. Salmon szerint a szülőknek nem kell semmit sem tenniük. Persze jó, ha észreveszik és elismerik a középső gyerekük (és az összes gyerekük!) teljesítményét, de a családi egységen belüli dinamikán nem kell változtatni. Előfordul, hogy a középső szülötteket hajlamosak figyelmen kívül hagyni, sőt néha elhanyagolni a családon belül. 

De ahogy dr. Salmon mondja, valójában ők ebből profitálnak, hiszen nagyobb szabadságot és kevesebb szülői elvárást kapnak. Szóval, bár lehet, hogy ösztönösen meg akarnánk szüntetni a  „középső gyerek szindrómát”, a szakértő szerint valójában ezzel a dinamikával semmi baj nincs.

„Nem hiszem, hogy a szülőknek bátorítaniuk kell a középső gyereküket ennek a szupererőnek kibontakoztatására. De úgy gondolom, hogy általában véve a szülőknek azon sem kellene stresszelniük, hogy miként osztják meg az időt/figyelmet a gyerekeik között – a középső gyerekek pont a helyzetük miatt érnek el eredményeket.”

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images