Ha szex közben fáj a csípőd, fordulj orvoshoz!

2024. szeptember 08.
Téved, aki azt hiszi, hogy a csípő fájdalma az idősek problémája, sok fiatalt érint valamilyen csípőprobléma. Aki például szex közben érez fájdalmat, fogjon gyanút.
Fiatal nő a csípőjét fájlalja

Elég a szűk környezetünket megvizsgálni ahhoz, hogy tudjuk, milyen sokan szenvednek csípőízület-problémáktól, és mennyien vannak, akik csípőprotézisre szorulnak. (Az American College of Rheumatology adatai szerint az Egyesült Államokban évente 544 000 csípőprotézis beültetésére van szükség).

Ahogy minden ízületnél, a csípőnél is sokféle probléma adódhat – ráadásul ez a betegség nemcsak az időseket érinti. Dr. Derek Ochiai amerikai csípősebész és a virginiai Nirschl Ortopédiai Központ sportorvosa elmondta, számos csípőprobléma a fiatalokat is érintheti. A labrumszakadással például nagyon sok fiatalt kezel.

A szakember azt tanácsolja, ha valaki több hete érzi a fájdalmat, forduljon szakemberhez! Nem szabad a problémát ignorálni, félvállról venni. „Ha fiatal páciens vagy, és nem tudsz harminc percet ülni az autóban, vagy a folyosón sétálva észreveszed, hogy kis lépésekkel kanyarodsz, ahelyett, hogy csavarnád az ízületet, az nem normális” – magyarázza, és hozzáteszi, ez egy javítható, kezelhető csípőbetegség előjele lehet.

Az ülés, vezetés vagy szex során fellépő csípőfájdalom csípőízületi problémára utalhat, amit ki kell vizsgáltatni. Sok esetben nem is vagyunk tudatában annak, hogy baj van, hiszen nem hirtelen és traumatikus sérülés következményéről van szó.

Hogyan állapítható meg a csípőfájdalom?

Gyakran a csípőfájdalom nem is a csípőből ered, a medence területén sok helyen jelentkezhet a fájdalom, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a csípővel van a probléma. A szakemberek szerint a csípő oldalából, a csípőből, a csípő körüli izmokból, illetve a hát alsó részéből eredő fájdalom azonban jó eséllyel a csípő problémájára utal. Beazonosítani a fájdalmat úgy is lehet, ha specifikus mozgást (pl. guggolást) végeztetnek a pácienssel.

Otthon úgy tudjuk megvizsgálni magunkat, ha a hátunkra fekszünk, mindkét kézzel megfogjuk a térdet, és a mellkasunk felé húzzuk. Kérjünk meg valakit, hogy mindkét oldalról fotózza le a pózt, és amennyiben a két kép között nagy eltérést látunk, forduljunk szakemberhez.

Anatómiai illusztrció a csípőről

A csípő fájdalma a fiatalokat is érintheti

Hogyan enyhíthető a csípőfájdalom? 

  • „Vannak, akik nagy, mély székben ülnek, a térdük derékig felér, ők aztán arra panaszkodnak, hogy nem bírják végigcsinálni a munkanapot, mert nehéz ilyen sokáig ülni” – magyarázza a szakember, és azt javasolja, hogy emeljük meg a székünket, vagy tegyünk a fenekünk alá párnát.
  • A jóga, a pilates, az erősítő-nyújtó gyakorlatok és minden, ami a has és a hát izomzatát erősíti, javítja a csípő állapotát.
  • A farizmok erősítése szintén kulcsfontosságú a csípőfájdalmak enyhítésében. A szakember olyan gyakorlatok elvégzését javasolta, mint a combizom nyújtása (például a lábujjak érintése) és a guggolás.
  • Nem szabad alábecsülni a nyújtás erejét sem. A csípőhajlító nyújtások, valamint a térd és a boka mobilizáló nyújtása komoly szerepet kap a fájdalomcsillapításban.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images