Az ősi csodafa lehet az egészség kulcsa a tudomány szerint

2024. június 22.
A moringa növényt gyakran nevezik csodafának is. Ha megismerjük a jótékony hatásait, valószínűleg azonnal megértjük, miért. A legfrissebb kutatások szerint a moringa táplálékkiegészítő jelentősen hozzájárulhat, hogy egészségesek maradjunk.
Moringa táplálékkiegészítő
  • A moringa növény (Moringa oleifera) Indiában őshonos, roppant ellenálló, még a legmostohább körülmények között is megél.
  • A távol-keleti gyógyászatban már régóta használják a moringát gyógynövényként, jótékony hatásait a nyugati tudomány is igazolta.
  • Hogyan használhatjuk ki a moringa hatásait, hogy egészségesebbek legyünk?

A csodafa nevet már csak azért is kiérdemelte a moringa növény, mert a legmostohább körülmények között is megél. A rossz talaj, kevés víz sem akadály a moringa számára. Gyógyító hatását már évszázadok óta számos betegségre alkalmazza a keleti gyógyászat, de a moringa jótékony hatásait a nyugati tudományos módszerekkel is igazolták.

Miért olyan egészséges a moringa és hogyan használhatjuk a mindennapokban, hogy egészségesebbek legyünk? Mutatjuk, miért csodálatos ez a növény!

A moringa hatóanyagai

Tudományos módszerekkel csak az utóbbi években, évtizedekben bizonyították azt, hogy a moringa hatékonyan támogathatja az egészségünket. Jótékony hatásai szerteágazók, főként a növény tápanyagtartalmának köszönhető. A moringa ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz számos vitaminból és ásványi anyagból:

  • A moringa gazdag B-vitaminban – ez a vitamin elengedhetetlen a sejtek egészségéhez.
  • C-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz a moringa – Szent-Györgyi Albert óta tudjuk, hogy a C-vitamin milyen fontos az immunrendszerünk számára, hogy leküzdjük a betegségeket, de hatékony antioxidáns és a kollagéntermelésünket is serkenti, így az öregedés hatásait lassítja.
  • A moringa A-vitamint is tartalmaz – ez segít semlegesíteni a szabad gyökök által kiváltott oxidatív stresszt.
  • Számos ásványi anyagot is tartalmaz a moringa, többek között vasat, magnéziumot, kalciumot és káliumot.
  • A moringa növényi hatóanyagai – az úgynevezett izotiocianátok, melyek a mustár, torma csípős ízét is adják – segítik a vércukorszint szabályozását és csökkentik a krónikus gyulladásokat a szervezetünkben.
  • A moringában található antioxidánsok a koleszterinszint csökkentésében is hatékonyak.

Milyen formában a leghatékonyabb a moringa?

A moringa növény Indiában őshonos. Nálunk leginkább a szárított és por formára őrölt moringalevélből készült táplálékkiegészítők formájában elérhető, illetve a növény magjából készült kivonat. 

A moringa táplálékkiegészítőket általában gyulladáscsökkentő, antioxidáns és a kórokozók elleni hatása miatt használhatjuk az egészségünk támogatására.

A moringa táplálékkiegészítő jótékony hatásait már számos tudományos kutatás alátámasztotta

A moringa táplálékkiegészítő jótékony hatásait már számos tudományos kutatás alátámasztotta

1. Moringa az anti-agingben

Magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt javasolják az öregedés hatásainak lassítására a moringát. A növényben található A- és C-vitamin, kalcium és vas segíthet, hogy a sejtjeink megőrizzék egészségüket a kor előrehaladtával is. A esszenciális aminosav és antioxidáns-tartalom sejtvédő hatása a szabad gyökök káros hatásaival szemben érvényesülhet a tudományos kutatások szerint.

2. Moringa a bélrendszer egészségéért

A porállagú moringa táplálékkiegészítők segíthetik a bélrendszer egészségét, a székrekedés megszüntetését. A gyulladáscsökkentő hatóanyagok hozzájárulnak a bélflóra erősödéséhez, amitől javul az emésztésünk.

3. Moringa az immunrendszer támogatására

Számos olyan mikrotápanyag és antioxidáns található a moringában, ami támogatja a szervezetünk fertőzésekkel és betegségekkel szembeni védekezését. Több tanulmány is alátámasztja, hogy a moringa erősíti az immunrendszer működését és fokozza a fehérvérsejtek termelődését betegség esetén.

4. Moringa a vérnyomás csökkentésére

Mivel hatékony gyulladáscsökkentő, a moringa segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Szükségünk van a moringa táplálékkiegészítőre?

Nagyon gyakori, hogy a különböző hagyományos növényi medicinák hatásai leginkább anekdotákon alapulnak, nem tudományos bizonyítékokon. A moringával kapcsolatos kutatások azonban roppant ígéretesek, különösen, amelyek a vércukorszint szabályozásával és a vérnyomás egészséges szinten tartásával kapcsolatosak. Ahogy azt is bizonyították, hogy a moringa nagy mennyiségben tartalmaz létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és antioxidánsokat.

Azonban mielőtt rohannánk moringa táplálékkiegészítőt vásárolni, mindenképp konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, mert a várandósság, szoptatás, diabétesz, májbetegség vagy magas vérnyomás miatt szedett gyógyszerek felszívódását, hatását befolyásolhatja a moringa, ahogy más táplálékkiegészítők is.

Forrás: British Vogue, fotó: Getty Images, Unsplash