Tudományosan igazolt: ettől a popsigyakorlattól lesz legkerekebb a feneked

2023. augusztus 09.
Eldőlt végre a guggolás-csípőemelés vita. Tudományos módszerekkel hasonlították össze a két gyakorlatot, és kiderült, melyiktől lesz a legkerekebb a fenekünk leghatékonyabban.
Tudományosan ez a leghatásosabb fenékformáló gyakorlat
  • A tudomány végre tisztázta, milyen gyakorlatot kell végeznünk, ha a célunk, hogy gyorsan kerek legyen a fenekünk.
  • Általában két gyakorlatot, a csípőemelést vagy a guggolást javasolják a fenék formálására.
  • MRI-vizsgálattal és elektromiográfiával nézték meg, milyen gyakorlattól fejlődnek legjobban a fenékizmok.

A különböző testformáló gyakorlatok közül a fenék esetében hatásos mozdulatokra keresnek a legtöbben az interneten. A legtöbben arra kíváncsiak, hogyan lehet nagyobb és kerekebb fenekük

Ha rendszeresen edzünk, nagy valószínűséggel mi is végeztük már azt a két gyakorlatot, amit a keresés eredményeként is leghatásosabb fenékformálóként dobnak fel az internetes böngészők: a csípőemelést és a guggolást. Felmerül a kérdés: mindkettő egyformán hatásos? Egyszerűen végezzük azt, amelyik szimpatikusabb számunkra?

Végre nem kell kétségek között vergődnünk, ha kerek feneket szeretnénk. Tudományos módszerekkel jártak utána, melyik gyakorlat az – a guggolás vagy a csípőemelés –, amitől olyan hátsónk lehet, mint Jennifer Lopeznek.

Hogyan derítették ki, melyik a leghatásosabb fenékformáló gyakorlat?

Ha korábban megkérdezték volna, biztosan azt mondjuk, mindenki csinálja azt, amit szeret, hiszen nincs olyan gyakorlat, ami mindenkinél egyformán hatásos lenne. Azt már korábban is kiderítették ugyanis, hogy a csípőemeléstől és a guggolástól is nő a fenék izomtömege.

Viszont végre tudományosan utánajártak egy 9 hetes kutatásban, a férfiak és nők esetében vajon a kettő közül melyik gyakorlat az, ami a leghatásosabb, ha nagyobb és kerekebb feneket szeretnénk. Vége a bizonytalanságnak.

Vajon mit mond a tudomány? A guggolás a legjobb fenékformáló gyakorlat?

Vajon mit mond a tudomány? A guggolás a legjobb fenékformáló gyakorlat?

A tanulmányba olyan embereket vontak be önkéntesként, akik korábban nem sportoltak vagy edzettek. Kilenc héten át követték és rendszeresen vizsgálták az izomzatuk alakulását MRI-vel és az izomaktivitást mérő elektromiográfiával (EMG), ami az izom által termelt elektromos impulzusokat képes számolni.

Mitől fejlődik jobban a fenékizom?

Jó hír, hogy a kutatás szerint mindkét gyakorlat valóban növeli a fenék izomtömegét. Ha utáljuk tehát a guggolást, nem kell feltétlenül kényszerítenünk magunkat rá, a csípőemelés is szép eredményt hozhat. 

„A guggolás és csípőemelés kombinációja lenne az ideális a kerek fenék eléréséhez. Mindkettő másfajta mozgásmintázat, különböző módon aktiválja a testünket, ami segít, hogy a mindennapi életben jobban használható izomzatunk fejlődjön – magyarázta Andy Vincent személyi edző. – Nem hiszem, hogy nagy különbséget jelent, ha egyiket vagy a másikat nem végezzük, mert nem szeretjük. Míg rendszeresen mozgunk, helyesen kivitelezve a csípőemelést vagy guggolást, progresszíven növeljük a mennyiséget és intenzitást, nagy valószínűséggel látjuk majd az eredményt a fenekünkön.”

Mit mond a tudomány a leghatásosabb fenékformáló gyakorlatról?

A kutatás szerint a csípőemelés egy hajszálnyival hatásosabb a guggolásnál, mivel valamivel jobban aktiválja a fenékizmokat. A guggolás a négyfejű combizom és a combközelítő izmok formálásában verhetetlen. Ennek tudatában a céljainknak megfelelően helyezhetünk nagyobb hangsúlyt egyik vagy másik gyakorlatra. Most már tudományosan bizonyított alapon.

Forrás: Women’s Health, fotó: Unsplash