Oldalt alvóknak nem elég egy párna – így óvhatják meg magukat a fájdalomtól és a deformitástól

2024. május 29.
Ébredtél már úgy oldalt alvóként, hogy fáj a derekad vagy a hátad? Nagyon is sokat számít az, milyen pózban alszol, mert hosszú távon nem csak fájdalmat okozhat, hanem deformitást is. Éppen ezért nem elég egy párna neked!
  • Az alvási pozíciónak megfelelő párna kiválasztása jelentősen javíthat az egészségeden.
  • A helytelen alvási póz következménye hosszú távon a fájdalom és a test eldeformálódása lehet.
  • James Leinhardt alvási testtartás szakértő és Sammy Margo gyógytornász, valamint alvásszakértő elárulták, milyen párnára van szükségük azoknak, akik oldalt alszanak.

Sammy Margo szerint a cél a fejet és a nyakat a középvonalban tartani, ami egy semleges gerinchelyzetet teremt. A párna feladata, hogy segítsen ebbe a pozícióba kerülni és ott maradni. A rossz párnaválasztásnak bizony komoly következményei lehetnek. A jó párnának kényelmesnek kell lennie, és nem túl keménynek.

Lássuk, milyen párnára van szüksége annak, aki oldalt alszik

Az emberek körülbelül 70 százaléka az oldalán alszik, és az oldalt alvónak olyan párnát kell választani, ami kitölti a váll teteje és a fül közötti rést. Ez támogatja a fejet és a gerincet a semleges pozíció felvételében.

„A helyes alvási testtartás érdekében csak a fejedet és a nyakadat helyezd a párnára. A vállat nem szabad, mert ez megemeli a test felső részét” – magyarázza Margo.

„Ha a párna túl nagy, megerőltetheted a nyakad, és ha túl kicsi, akkor leesik a fejed a párnáról” – magyarázza Leinhardt. Az átlagos fej súlya 4-6 kg, ezért a párnának elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy egész éjszaka elbírja ezt a súlyt, így a fej nem csúszik le, ami megterhelné a nyakat. „Azok az emberek, akik vállfájdalmakra ébrednek, általában azért érzik ezt, mert a párnájuk nem tartja a fejüket az éjszaka folyamán” – teszi hozzá Leinhardt.

Az oldalt alvóknak érdemes elhelyezniük egy párnát a térdeik közé és akár a derekuk alá.

Az oldalt alvóknak érdemes elhelyezniük egy párnát a térdeik közé és akár a derekuk alá

Amennyiben túl magasnak érzed a fejed alatti párnát, és azt tapasztalod, hogy felemeli a csípődet a matracról, akkor célszerű lehet oda is egy kis párnát tenni, hogy kiékeld azt a részt. 

Amire viszont biztosan szüksége van az oldalt alvóknak, egy párna elhelyezése a térdek közé is, ami segíthet enyhíteni az alvó ízületeire nehezedő nyomást azáltal, hogy a gerincet, a csípőt és a medencét megfelelő – pontosabban egyenes – helyzetben tartja. Ez különösen hasznos azok számára, akik hát- és derékfájást tapasztalnak.

Néhány oldalt alvó közönséges párnával alszik a lábai között. Ám léteznek kifejezetten erre a célra tervezett párnák, amik előnyösebbek lehetnek az alakjuknak és szilárdságuknak köszönhetően, így ajánlott lehet ennek tudatában szétnézni, hogy milyen párnával tehetnéd biztonságosabbá és kényelmesebbé az alvásodat.

Forrás: Telegraph, Fotók: Getty Images