Ezért kellene rendszeresen túrót enned, ha fontos az egészséged

2024. szeptember 04.
Túrós fagylalt, túrós palacsinta, túrós pirítós, túrós omlett: a túró megannyi recept kedvelt főszereplője, ami nemcsak praktikus étel, de nagyon egészséges is.
Egy tál túró és egy kancsó tej

A túró amellett, hogy praktikus, hiszen főzhető, süthető vagy fagyasztható, sokkal több ennél: szabályozza a vércukorszintet, támogatja az emésztést, koordinálja a jóllakottság érzését. Tele van fehérjével, kalciummal, B12-vitaminnal és riboflavinnal, amelyek az egészséges táplálkozás fontos összetevői.

Túró, a szuperélelem

A túró az egyik legfontosabb fehérjeforrás, 100 gramm túró körülbelül 12-15 gramm fehérjét tartalmaz. Bár a túró pontos táplálkozási adatai a vásárolt márkától és típusától függően változnak, a szükséges zsírt is bejuttathatjuk vele a szervezetbe.

  • Szabályozza a vércukorszintet: A túró kimondottan egészséges, ugyanis hasznos a vércukorszint kiegyensúlyozásában. Mivel kellő mennyiségű fehérjét tartalmaz, moderált étkezéssel vagy nassolnivalóval párosítva segít lelassítani az elfogyasztott étel lebomlását, hogy megakadályozza a vércukorszint ugrását.
  • Jóllakottság érzését adja: Ha túróval párosítjuk az élelmiszereket, az éhség sokkal később jelentkezik. Zöldséggel, gyümölccsel vagy épp keksszel párosítva tökéletes.
  • Támogatja a csontok egészségét: A túró tele van kalciummal, ami kulcsfontosságú az erős csontozat felépítéséhez, de van benne fehérje és foszfor is, ami a csontok szerkezetének fenntartásához szükséges.
  • Elősegíti a belek egészségét: Az egészséges bélrendszer kulcsfontosságú az általános jóléthez, ezért olyan túrót érdemes választani, amelyen fel van tüntetve, hogy „élő és aktív kultúrát” tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy probiotikumokat (más néven jótékony baktériumokat) rejt, amelyek elősegítik az emésztést, a rendszeres székelést, és megakadályozzák a puffadást.
  • Fokozza az idegrendszer és a pajzsmirigy egészségét: A túró B-vitaminokat, például riboflavint és B12-vitamint tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az idegrendszer egészségére és az anyagcserére. Magas jódtartalma kritikus fontosságú a pajzsmirigy működéséhez.
  • Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát: A kutatások szerint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Túrós palacsinta rukkolával

Hogyan fogyasszuk a túrót?

  • Aki szereti a túró ízét, eheti magában, de hozzáadhatjuk turmixhoz, mártogatós kencékhez, gyümölcssalátához, tésztaszószokhoz, pékáruhoz, kásához, rántottához, fasírthoz, beletekerhetjük tortillába, és megpakolhatjuk vele a lángost.
  • A túró kimondottan jól működik pirítóson. Sokak kedvence uborkával, paradicsommal és fűszerekkel (pl. kaporral) keverve.
  • Túrót mindennap ehetünk, de fogyasszuk mértékkel és változatosan! Fontos, hogy többféle fehérjeforráshoz és a lehető legtöbb tápanyaghoz jusson hozzá a szervezet.
  • 100 gramm túrónál többet ne fogyasszunk naponta!

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images