Így készítsd el a marinált tojást, az ázsiai konyha kedvencét

2024. szeptember 20.
A marinált tojás az ázsiai konyha nagy kedvence: rizses, tésztás ételek mellé, de akár magában is fogyasztják az így elkészített tojást. A marináláshoz használt szójaszósztól sokkal ízesebb lesz a tojásunk, szóval tényleg érdemes megtanulni a technikát.
A marinált tojás az ázsiai konyha egyik nagy kedvence.

A marinált tojás az ázsiai konyha egyik ikonikus fogása, ami szinte minden étkezésnél előkerül. Rizs- és tésztaételek mellé is kínálják, de önmagában, egyfajta salátaként vagy kisebb köretként is fogyasztható – hiszen karakteres íze sokkal izgalmasabbá teszi, mint egy egyszerű főtt tojást. A marinált tojáshoz használt szószunk többféle is lehet: Ázsiában országonként és régiónként változik, hogy mivel ízesítik a marinádot. Ez a szójaszószos verzió egy koreai ihletésű recept, ami hihetetlenül gyorsan és egyszerűen elkészíthető, mégis az egekbe emeli az egyszerű főtt tojást. A marinált tojás egyik titka magában a tojásfőzésben rejlik, fontos ugyanis, hogy hét perces, úgynevezett „tökéletes tojást” készítsünk. Ideális esetben a marinált tojás kívül fűszeres és ízes, belül pedig még folyik a sárgája, amit akár bele is keverhetünk a tojás alatt pihenő tésztába vagy rizsbe, ezzel is hozzáadva az ízélményhez.

Az alábbi marinált tojáshoz nincs szükség túl sok hozzávalóra, de tény, hogy be kell hozzá szerezni két különlegesebb alapanyagot, a mirint és a rizsecetet – ezeket érdemes mindig tartani a kamrában, mert rengeteg ázsiai recepthez szükség van rájuk, nagyon potens ízfokozók, és általában csak kevéske kell belőlük. De ha minden alapanyag megvan, tényleg pillanatok alatt összedobjuk ezt a receptet, ami annyira finom, hogy sosem akarunk már utána szimpla főtt tojást enni.

Szójaszószban marinált tojás

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb tojás
  • 5 gerezd fokhagyma meghámozva
  • 3 kisebb szárított chili vagy 1 tk őrölt chilipehely
  • 3/4 csésze szójaszósz
  • 3 ek mirin (édes japán rizsbor)
  • 2 ek ízesítés nélküli rizsecet
  • (tálaláshoz pirított szezámmag ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Készítsünk elő egy nagyobb tálba jeget, közben tegyünk fel egy lábosban vizet forrni. Amikor a víz lobog, óvatosan engedjük bele a tojásokat, főzzük őket pontosan 7 percig, majd tegyük át őket a jeges tálba és hagyjuk kihűlni. 
  2. Miközben a tojások hűlnek, keverjük össze a szójaszószt, a mirint, a rizsecetet és a chilit, adjunk hozzá két csésze vizet és közepes láng felett forraljuk össze egy magasabb falú serpenyőben! Öt perc után vegyük le a tűzről.
  3. Ha mindennel elkészültük, hámozzuk meg a tojásokat, tegyük őket egy lezárható tálba, üvegbe vagy dobozba és öntsük rá a szójaszószos marinádot. Hagyjuk állni legalább egy órát szobahőmérsékleten.
  4. A marinált tojásokat előre is elkészíthetjük, hűtőben akár két napig is eltartható. Kínálhatjuk ázsiai rizs vagy tésztaételek mellé is, de akár magában is ehetjük! Tálaláskor szórjuk meg pirított szezámmaggal!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images