Megnyugszol és mélyen alszol egész éjszaka ettől az elfeledett gyógynövénytől

2024. szeptember 26.
A komló – azon túl, hogy a sörben is van – csodás hatású gyógynövény. Az egész testünkre jó hatással van! Mutatjuk, hogyan használjuk, hogy élvezhessük stresszoldó és altató hatóanyagait.
Komló hatása
  • A gyógynövényként alkalmazható komló a komló növény (Humulus lupulus) nőivarú virága. 
  • Nem csak a sörben használatos, a 9. század óta gyógynövényként is alkalmazták Európa-szerte.
  • Milyen problémákra használható a komló és hogyan alkalmazzuk?

Tudtuk, hogy a komlót hatásos szerként tartották számon évszázadok óta különböző emésztési problémákra? De a népi gyógyászat a lepra ellen is bevetette a gyógynövényt. Miután a sörfőzés is felfedezte magának a komlót, egyre több tudományos vizsgálatot is végeztek a növény hatásaival kapcsolatban.

Mára a kutatások is igazolták, hogy a komló többek között hatásos például az alvászavarok kezelésére és a stresszoldásra. (Persze nem sör formájában fogyasztva.) 

Hogyan hat a komló az alvásunkra?

A történetírás szerint a mezőn dolgozó emberek, akik komlót ültettek, gyakran elszunyókáltak munka közben. Így jöttek rá, hogy a komló hatásos altatószer lehet. Az első tudományos vizsgálatok még nem igazolták a komló alvásra gyakorolt jótékony hatását. 

Viszont a tudomány fejlődésével már alaposabban is górcső alá vették a növény hatóanyagait. Egy 2021-es kutatás már minden kétséget kizáróan kimutatta, hogy szorongásoldó és nyugtató hatással bír a komló. Ebben a vizsgálatban alkoholmentes sört fogyasztottak az önkéntesek, és az alvásminőségük egy hónap után javult, szemben a kontrollcsoporttal, akik nem ittak ilyet. De nem csak jobban aludtak, arról is beszámoltak, hogy csökkent a szorongásuk mértéke és a stressz-szintjük.

A valeriánával együtt még hatásosabb

Egy friss kutatásban azt is megnézték, vajon az inszomnia ellen a valeriánával (macskagyökér) együtt használva milyen eredménnyel orvosolja a problémát a komló. 

A valeriánát nagyon régóta használják az alvásproblémák enyhítésére. Bizonyítottan hatásos szorongásoldó és alvást segítő gyógynövény. A vizsgálatban az is bebizonyosodott, hogy a komlóval kombinálva még hatékonyabban javította az alvásminőséget. A két gyógynövény jótékony hatásai felerősítették egymást.

Mire lehet jó még a komló?

Azon túl, hogy a komló – például teaként vagy táplálékkiegészítőben – hatékony szorongáscsökkentő, van más jótékony hatása is. Például növényi ösztrogént tartalmaz, ami hasonlít a szervezetünkben található női nemi hormonhoz. (A szója és a lenmag is tartalmaz ilyen ösztrogénszerű növényi hatóanyagokat.)

Egy 2021-es vizsgálatban azt is megfigyelték, hogy emiatt a komló is hatásos lehet a menopauza és a klimax tüneteinek enyhítésére.

A British Journal of Nutrition című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a komló hosszú távon az elhízás megelőzésében is segíthet, ám ezt egyelőre csak egereken figyelték meg. Az, hogy az embereknél is hatásos lehet-e az ideális testsúly megőrzésére a komló, még jelenleg is vizsgálják, de az eddigi eredmények biztatók.

Milyen mellékhatásai lehetnek a komlónak?

Általánosságban a komló gyógynövényként való használata biztonságos az eddigi vizsgálatok alapján. Ám mint minden táplálékkiegészítő elkezdése előtt, a komló esetében is fontos a háziorvosunkkal egyeztetnünk. 

Ha pajzsmirigyproblémákkal vagy ösztrogén-pozitív mellrákkal küzdünk, a komló használatát a szakemberek inkább nem tanácsolják. Illetve ha túl nagy mennyiségben alkalmazzák, a komló menopauza utáni vérzést okozhat. A háziorvosunkkal érdemes konzultálnunk, hogy a komló milyen nem alkoholos, a belső szerveinket sem károsító formája lesz az ideális számunkra.

Forrás: Healthline, fotó: Unsplash