Tényleg jó a hajnak a sörsampon?

2019. november 27.
Sampont készítettek komlóból, árpából, vízből és élesztőből, vagyis a sör négy elengedhetetlen alapanyagából. De tényleg jó ez a hajunknak?

“A B-vitamin, valamint az árpában és komlóban található ásványi anyagok azok, amik különösen előnyösek a hajnak” – magyarázta Brad Pearsall a Broo, vagyis a sörsampon kitalálója és megalkotója. Ám nem a Broo az első cég, mely sörtartalmú hajápolótermékeket forgalmaz. Mielőtt azonban nagyon belelkesednénk, a bőrgyógyászok némi óvatosságra intenek.


A sör bizonyos alapanyagai valóban jótékony hatásúak lehetnek a hajunk számára, ám csodát nem várhatunk tőlük, nem gyógyítják például a hajhullást. Egy valamire viszont biztosan hatékonyak a bőrgyógyászok szerint is: a festett haj valóban jobban megőrzi a színét, ha sörtartalmú termékekkel mossák.

Mire nem jó?
A B-vitamin, fehérjék és ásványi anyagok – melyek a sörben is megtalálhatók – valóban jótékony hatással vannak a hajra. Egészégesebb, erősebb lehet tőle a hajkorona. Ám nem minden fehérje egyforma. “A haj számára hasznosítható fehérjéknek kisebb molekulájúnak kell lenniük. A kutatásunkból az derült ki, hogy az árpa ugyan számos fehérjét tartalmaz, ám ezek sajnálatos módon túl nagyok ahhoz, hogy kifejthessék hatásukat a hajon” magyarázta Dr. Kristen Lo Sicco, a New York Egyetem bőrgyógyász professzora. “A B-vitamint, különösképp a biotint is gyakran említik, mint hajszépítő vitamint, ám egyelőre nincs tudományos bizonyítékunk rá, hogy segítene a hajhullás megállításában és serkentené a hajnövekedést” – tette hozzá a professzor.

Mire jó?
A sörtartalmú samponok ha a haj állagát nem is javítják, a szín tartósságára viszont jó hatással lehetnek. “Olyan hatóanyagok vannak a sörben, melyek kevésbé bántóak az amúgy is igénybevett festett haj számára” – mondta Lo Sicco professzor. Hozzátette, hogy sosem szabad a sampont hajkondicionáló nélkül alkalmazni, mivel a kondicionáló segít a fejbőr természetes védőrétegének visszaállításában a samponos lemosás után. Veszélye tehát biztosan nincs, ha sör kerül a hajunkra, ám gyógyító ereje még a sörnek sincs. 


Forrás: Insider
Fotó: Unsplash