Tényleg jó a hajnak a sörsampon?

2019. november 27. |

Sampont készítettek komlóból, árpából, vízből és élesztőből, vagyis a sör négy elengedhetetlen alapanyagából. De tényleg jó ez a hajunknak?

“A B-vitamin, valamint az árpában és komlóban található ásványi anyagok azok, amik különösen előnyösek a hajnak” – magyarázta Brad Pearsall a Broo, vagyis a sörsampon kitalálója és megalkotója. Ám nem a Broo az első cég, mely sörtartalmú hajápolótermékeket forgalmaz. Mielőtt azonban nagyon belelkesednénk, a bőrgyógyászok némi óvatosságra intenek.


A sör bizonyos alapanyagai valóban jótékony hatásúak lehetnek a hajunk számára, ám csodát nem várhatunk tőlük, nem gyógyítják például a hajhullást. Egy valamire viszont biztosan hatékonyak a bőrgyógyászok szerint is: a festett haj valóban jobban megőrzi a színét, ha sörtartalmú termékekkel mossák.

Mire nem jó?
A B-vitamin, fehérjék és ásványi anyagok – melyek a sörben is megtalálhatók – valóban jótékony hatással vannak a hajra. Egészégesebb, erősebb lehet tőle a hajkorona. Ám nem minden fehérje egyforma. “A haj számára hasznosítható fehérjéknek kisebb molekulájúnak kell lenniük. A kutatásunkból az derült ki, hogy az árpa ugyan számos fehérjét tartalmaz, ám ezek sajnálatos módon túl nagyok ahhoz, hogy kifejthessék hatásukat a hajon” magyarázta Dr. Kristen Lo Sicco, a New York Egyetem bőrgyógyász professzora. “A B-vitamint, különösképp a biotint is gyakran említik, mint hajszépítő vitamint, ám egyelőre nincs tudományos bizonyítékunk rá, hogy segítene a hajhullás megállításában és serkentené a hajnövekedést” – tette hozzá a professzor.

Mire jó?
A sörtartalmú samponok ha a haj állagát nem is javítják, a szín tartósságára viszont jó hatással lehetnek. “Olyan hatóanyagok vannak a sörben, melyek kevésbé bántóak az amúgy is igénybevett festett haj számára” – mondta Lo Sicco professzor. Hozzátette, hogy sosem szabad a sampont hajkondicionáló nélkül alkalmazni, mivel a kondicionáló segít a fejbőr természetes védőrétegének visszaállításában a samponos lemosás után. Veszélye tehát biztosan nincs, ha sör kerül a hajunkra, ám gyógyító ereje még a sörnek sincs. 


Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Hogyan csaljunk tavaszi üdeséget az arcunkra? new school of makeup

Hogyan csaljunk tavaszi üdeséget az arcunkra?

Az elmúlt évek legizgalmasabb férfiillatai férfi illat

Az elmúlt évek legizgalmasabb férfiillatai

A legcukibb húsvéti szépségboxok bőrápolás

A legcukibb húsvéti szépségboxok