Ezeket fontold meg, ha szünetet tartanál a kapcsolatodban

2024. október 08.
Városi legenda, hogy ha egy pár szünetet tart, az valójában a szakítás előszobája. Azonban vannak helyzetek, amikor a távolság valóban jótékony hatással lehet a kapcsolatra.
Párkapcsolati szünet

„Ha egy párnak problémái vannak, a szünet segítséget jelenthet abban, hogy mi a legjobb döntés a kapcsolat szempontjából” – mondja Anita Chlipala házasság -és családterapeuta. És bár a párkapcsolati szünet nem feltétlenül való mindenkinek, ha úgy érzed, hogy szükséged van egy kis térre, érdemes megfontolni. Végül is a szünet nem feltétlenül jelent katasztrófát – adhat némi szükséges időt és teret a párkapcsolat kiértékeléséhez. Ideális esetben kölcsönösen megy ebbe bele a pár mindkét tagja, és mindketten ki tudják használni az elmélkedésre az erre szánt időben.

De mit is jelent valójában a szünet egy párkapcsolatban, és hogyan lehet jól csinálni?

Bár a párkapcsolati szünetnek első hallásra negatív kicsengése lehet, egyáltalán nem muszáj valóban annak lennie. Végső soron, ha a szünetet a végleges szakítás helyett fontolgatod, az azt jelenti, hogy még mindig keresed a módját annak, hogyan tudod azt az adott kapcsolatot tovább működtetni.

A szünet segít kívülről látni magunkat és a kapcsolatunkat 

A szünet valójában rendkívül egészséges lehet mind az egyén, mind a párkapcsolat számára. „Amikor egy kapcsolatban vagy, nehéz lehet objektíven látni a dolgokat” – mondja Chlipala. „Ha adsz magadnak egy kis teret, az lehetővé teheti, hogy más szemszögből lásd a kapcsolatodat.”

Az, hogy egy párkapcsolati szünet „beválik-e” a kapcsolatod számára, attól függ, hogy mit definiálsz sikerként. Ha úgy, hogy mindenképp újra egymásra találtok a kis távolság után, akkor nem kizárt a kudarcélmény. Ha úgy határozod meg a sikert, hogy meghozod a jó döntést – még ha az olyan döntés is, ami eleinte fáj –, akkor egészen nagy esély van rá, hogy a szünet sikerrel zárul. Már amennyiben valóban képes vagy egy lépést hátrébb lépve végiggondolni, mi lesz a jövőben a legjobb – elsősorban neked.

Párkapcsolati szünet tippek

A párkapcsolati szünet esetében megvan a szándék, hogy a felek visszalépjenek a kapcsolatba

A szünet olyan, mintha egy könyvjelzőt tennél a kapcsolatodba, hogy átmenetileg visszaléphess, és újraértékelhesd, mit jelent mindkettőtök számára a partnerség.

„Ami megkülönbözteti a párkapcsolati szünetet a valódi szakítástól, az az, hogy általában megvan a szándék a kapcsolatba való visszatéréshez. Ez egy módja annak, hogy miután tisztánlátásra tett szert a pár két tagja, szert, vagy időt szántak a személyes fejlődésre és az önfejlesztésre, újra összejöjjenek” – mondja Samantha Burns párterapeuta. „Egyes párok akkor tartanak szünetet, ha mentálisan vagy fizikailag nincsenek olyan helyzetben, hogy a kapcsolatukat prioritásnak tekintsék, akár olyan kötelezettségek miatt, mint az utazás, a munka vagy egy beteg szülő gondozása.”

Vajon egészséges-e szünetet tartani egy kapcsolatban?

A párkapcsolati szünet akkor lehet egészséges, ha mindkét félnek megfelelő motivációja van a változásra, és a változás lehetőséget ad a fejlődésre. Ha a szünetet átmeneti szünetnek szánjuk, hogy tisztánlátást teremtsen és csökkentse a bizonytalanságot, akkor az minden bizonnyal nagyon egészséges és hasznos lehet – magyarázza Vagdevi Meunier pszichológus.

A szünet azonban egészségtelen lehet (ellentétben mondjuk a szakítással), ha „büntető intézkedésként, menekülésként, elkerülésként vagy a problémák szőnyeg alá söpréseként alkalmazzuk, esetleg titokzatos, megtévesztő viselkedésként használják” – egészíti ki a mondottakat Meunier.

Mikor tartsunk szünetet?

Jótékony hatású lehet a párkapcsolati szünet, ha valami megrázó dolog történik a kapcsolatban, például hűtlenség vagy hirtelen karrierváltás. Ez lehetővé teszi, hogy megnyomjuk a szünet gombot, és elemezzük az eseményt ahelyett, hogy azonnal, puszta érzelmekből reagáljunk.

A szakításnak van egy másik oka is, amit nehéz lehet beismerni: aggódtok, hogy nem vagytok egymásnak valók, de félelemből együtt maradtok. „A félelem sokféleképpen nézhet ki” – mondja Chlipala. Ha azért maradsz a kapcsolatban, mert félsz az egyedülléttől, vagy katasztrofizálod, milyen lenne az életed a jelenlegi partnered nélkül, akkor itt lehet az ideje a szakításnak. „Ha egyszer szünetet tartasz, rájöhetsz, hogy a dolgok nem is olyan rosszak egyedül, mint amilyen horrorisztikusnak elképzelted őket.”

Forrás: Women’s Health, fotók: Getty Images