Ez a válás 3 leggyakoribb oka – és így oldhatod meg őket

2024. május 14.
Bár egy kapcsolat végéhez számtalan tényező vezethet, nagyon gyakran ugyanazok az alapproblémák húzódnak a válás mögött. Segítünk felismerni és kivédeni a leggyakoribb párkapcsolati nehézségeket.
A leggyakoribb amit, amit egy házaspár váláskor megjelöl, mint ok, az, hogy eltávolodtak egymástól.
  • Bár minden kapcsolat egyedi, vannak mintázatok, amiket felismerhetünk és így kezelhetünk is, ha szeretnénk megelőzni a válást.
  • Fontos látni, hogy minden kapcsolaton lehet dolgozni, nagyon ritka, amikor a válás tényleg elkerülhetetlen.
  • A jó kommunikáció és a helyzet érzékeny analízise kulcs, ezekhez adunk segítséget az alábbi három szemponttal, melyek a válás leggyakoribb okait tárják fel.

Talán nem pontosan tudjuk megmondani, miért hunyt ki a párkapcsolatból a tűz, esetleg egyértelműen valamelyik fél hűtlensége vezet a kapcsolat végéhez, de az is lehet, hogy ennél finomabb mechanizmusok juttatnak el a válás kimondásáig. Ha szeretnénk megelőzni a bajt és dolgozni kapcsolatunkon, érdemes lehet tisztában lenni a válás három leggyakoribb okával – hiszen ha ismerjük, könnyebben kezelhetjük is őket.

1. Inkább barátok vagytok, mint szeretők

Szögezzük le, nagyon jó jel, ha úgy érzed, még van köztetek szeretet, kötődés és jól és szívesen töltötök egymással közös időt. Azonban a szexualitás is nagyon fontos része a párkapcsolatoknak, így ha ez hiányzik, az könnyedén váláshoz vezethet. Természetes, hogy az évek alatt alábbhagy a szenvedély, de tudatosítsd, hogy a szexualitáson kell és lehet is dolgozni – meg fogsz lepődni, hogy milyen könnyen fel lehet csiholni a szikrát egy kis extra odafigyeléssel. Ha pedig magunktól nem jönnek a kreatív ötletek, nyugodtan kérjük terapeuta segítségét, ő garantáltan rengeteg izgalmas gyakorlatot és technikát mutat majd.

Ha ez az 5 dolog jelen van a párkapcsolatodban, készülj a szakításra

2. Hiányzik a törődés

Egy hosszú kapcsolatban könnyű belekényelmesedni a hétköznapi rutinokba és csak egyszerűen végrehajtani az élet feladatait. Ha azonban a kapcsolatból kiveszik a törődés, a gyengédség, az egymás iránti érzékeny odafigyelés, akkor olyan érzelmi hiány halmozódik fel, ami könnyen váláshoz vezethet. Az érzelmi kapcsolódás, az odafordulás szerencsére ugyanúgy gyakorolható és visszaállítható, így a szükséges kapcsolati munkával – ha ez a célunk – jó eséllyel megelőzhetjük a válást.

3. Kommunikáció helyett csak a vita

Sokszor mondják, hogy a kommunikáció a jó kapcsolat alapja. Ha úgy érzed, már nem vagytok képesek türelemmel és empátiával beszélgetni, és szinte minden interakció ordításba torkollik, valószínűleg a ti kapcsolatotok is a válás felé halad. De ez nem jelenti azt, hogy végleg halálra van ítélve. Próbáljátok meg gyakorolni a pozitív, agressziómentes kommunikációt, figyeljetek oda egymásra és hamar meg fogjátok látni, hogy nemcsak a párkapcsolatotok javul, de a közös életetek is jóval stresszmentesebb lesz!

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images