5 fogadalom, amit minden párnak be kéne tartania

2022. december 30.
Az újév tökéletes alkalom arra, hogy egészségesebb (és szexibb) párkapcsolati szokások mellett köteleződjetek el – mutatjuk a legfontosabb tippeket.

Beszélgessetek legalább fél órát minden nap – teljes odafigyeléssel

Biztosan nem ér meglepetésként, hogy egy odafigyelő, egymásra fókuszált beszélgetés ápolja két ember kapcsolatát. M. Gary Neuman kutató és pszichoterapeuta 2010-es Connect to Love (Kapcsolódj a szeretethez) című könyvében több száz nővel készített interjút, és megállapította, hogy a boldog – és hűséges – feleségek naponta átlagosan több mint 30 percet töltenek a férjükkel való beszélgetéssel. Egy évtizeddel később ezek a tanácsok még fontosabbak, hiszen körbevesznek minket a „zavaró tényezők” – legyen szó a Facebook végtelen hírfolyamáról vagy a munkahelyi e-mailekről. Egyezzetek meg abban, hogy naponta legalább fél órát képernyők nélkül beszélgettek vagy egyszerűen hagyjátok a telefonokat a hálószobán kívül.

Tartsatok szünetet, ha kezd eldurvulni a veszekedés

Amikor egy vita elér egy túlfeszült állapotba és elszabadulnak az indulatok, érdemes egy lépést hátra lépni, és szünetet tartani. Tisztázzátok előre, hogy ez nem arról szól, hogy el akartok menekülni a szituációból, hanem egyszerűen szükségetek van egy kis megnyugvásra, hogy ne impulzív érzelmek alapján cselekedjetek. Menjetek el egyedül sétálni egy kicsit, aztán egy óra múlva üljetek le újra. Így mindkettőtöknek lesz lehetősége arra, hogy már lecsillapodva újratárgyaljátok a dolgokat.

Minden nap adjátok egymás tudtára, hogy mit értékeltek a másikban

Sara Algoe és Amie Gordon pszichológusok tanulmányai kimutatták, hogy azok a párok, akik kifejezik a hálájukat egymás iránt, elégedettebbek kapcsolataikkal, közelebb érzik magukat egymáshoz, és nagyobb valószínűséggel is maradnak együtt. Egy másik tanulmányban Gordon azt találta, hogy a hála egy kapcsolatban egyfajta „nagylelkűségi körforgást” hoz létre – az egyik partner hálája arra készteti mindkét félt, hogy kölcsönösen értékeljék egymást, illetve hogy ebben az pozitív mentalitásban létezzenek a kapcsolatban. Amellett, hogy elkötelezettebbek, kutatásaik azt is kimutatták, hogy azok a párok, akik hálásabbak és jobban értékelik egymást, figyelmesebben is hallgatják egymást.

Az újév tökéletes alkalom arra, hogy egészségesebb (és szexibb) párkapcsolati szokások mellett köteleződjetek el - mutatjuk a legfontosabb tippeket.

Az újév tökéletes alkalom arra, hogy egészségesebb (és szexibb) párkapcsolati szokások mellett köteleződjetek el.

Randizzatok legalább hetente egyszer

Könnyű belekényelmesedni egy biztonságos kapcsolatba a hónapok és évek során, de így hamar el is tud múlni a kettőtök közötti szikra. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a párok, akik havonta randevúznak, kisebb eséllyel szakítanak. Ez logikus, hiszen ez az együtt töltött idő ápolja a kapcsolatot, illetve mindkettőtöknek ad valamit, amire izgatottan várhattok. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak az első pár randin kell elnyernetek egymás szívét, hanem a kapcsolatotok minden napján.

Beszéljetek a szexuális vágyaitokról

Néha nehéz kommunikálnunk, hogy mire vágyunk pontosan az ágyban, illetve az igényeink és fantáziáink is változhatnak idővel – pontosan ezért érdemes rendszeresen beszélnünk a szexuális életünkről párunkkal. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy mindent tudunk egymásról, ami szintén egy veszélyes feltevés lehet, hiszen mindig van mit tanulni. Nem számít, milyen nagyszerű a szexuális életetek, minduntalan lesz valami újdonság, amivel megpróbálhattok örömet szerezni a egymásnak. A lényeg a kommunikáció!

Fotó: Getty Images Forrás: InStyle

Olvass tovább!