Ezeket a párkapcsolati leckéket érdemes megtanulnunk a Jóbarátokból

2023. december 24.
A párterapeuta szerint számos tanulságot vonhatunk le a saját kapcsolatainkban is a Jóbarátokból. Mutatjuk, hogy mik ezek!
Párkapcsolati leckék a Jóbarátokból

Akár imádod, akár utálod a Jóbarátokat, azt nem tagadhatod, hogy a sorozat örökre beírta magát a popkultúrába. És azt sem, hogy a hatása a mai napig érződik. Akár öltözködésről, lakberendezésről vagy frizuráról van szó, a Jóbarátok rengeteg embert inspirált. Arról viszont keveset beszélünk, hogy a párkapcsolatokról rengeteget tanulhatunk belőle. Mutatjuk a legfőbb leckéket!

Ne nyerni akarj

Jóbarátok alappillére Ross és Rachel kapcsolata, a „Szakításban voltunk” pedig a sorozaton belül is az egyik legtöbbet idézett mondat. Ezt pedig a harmadik évad 15. epizódja fektette le, a Ross és Rachel szakítanak. A párhoz hasonlóan a sorozat rajongói sem értenek egyet abban, hogy végül is mit jelent a „szakításban lenni”, és hogy megcsalta-e Ross Rachelt, mikor a szünet alatt lefeküdt valaki mással.

Bukky Kolawole párterapeuta szerint valójában egyáltalán nem számít, hogy mit takar a kifejezés, vagy az, hogy kinek volt igaza. Ross és Rachel ugyanis annyira arra fókuszáltak, hogy mit jelent „szakításban lenni”, hogy elhalasztották a kapcsolatuk helyrehozásának lehetőségét. „Ha elengedték volna, kinek van igaza, és sebezhetőbben, bátrabban álltak volna egymáshoz, együtt tudtak volna működni a kapcsolatuk megmentésében, sőt, talán még erősebben jöttek volna ki a helyzetből” – magyarázta a szakember.

Tönkretenni a barátságot?

Voltál már olyan szituációban, ahol vonzódni kezdtél egy barátodhoz, de nem tettél az ügyben semmit, mert attól féltél, hogy tönkreteszed a barátságotokat? A helyzet az, hogy Chandler és Monica az élő példái annak, hogy néha meg kell tenni azt a merész lépést a barátunk felé – mert semmit nem fogunk tönkretenni.

Párkapcsolati leckék a Jóbarátokból

Chandler és Monica párosa a bizonyíték, hogy barátságból születnek a legnagyobb szerelmek

A párterapeuta szerint kifejezetten jó ötlet összejönni valakivel, akivel már eleve stabil a viszonyotok. Hiszen nem véletlenül volt Monica és Chandler a sorozat legsikeresebb párosa: a barátságuk azt jelentette, hogy mindenkinél jobban ismerték egymást, ez pedig remek alapul szolgált a kapcsolatuknak és később a házasságuknak.

Családi ügy

Rengeteg eset van a Jóbarátok során, amikor a páros egyik felének családtagja(i) bele akarnak szólni a kapcsolatukba. Monica szülei nem szeretik Chandlert, mert azt hiszik, rászoktatta a fűre Rosst, Rachel apja és Ross úgy általában nincsenek túl jóban a sorozat nagy részében, Mike szülei pedig teljesen kikészültek Phoebe szabad szellemétől.

És bár lehet, hogy első körben azt gondolod, hogy nem érdekel a családod véleménye, Kolawole szerint „az emberek úgy vannak programozva, hogy meg akarják szerezni mások áldását, különösen a szüleikét”. Ahhoz, hogy a szülők véleménye ne befolyásolja a kapcsolatunkat, a szakember azt javasolja, hogy védjük a szerelmünket és legyünk befogadók a párunk aggályaira. 

Elvárások, elvárások

Akár arról legyen szó, hogy újra barátkozni akarsz az exeddel, akár egy új párkapcsolatba kezdtél (például valakivel, aki idősebb nálad), érdemes nyílt kártyákkal játszani azzal kapcsolatban, mit várunk el a másiktól. Richard és Monica azért törték össze egymás szívét, mert nem beszélték már meg az elején, milyen jövőt képzelnek el maguknak – te ne kövesd el ezt a hibát, és rágjátok át a házasság- és gyerektémát. 

Ross és Rachel esetében szintén fontos lett volna lefektetni, mi számít szerintük megcsalásnak, milyen elképzeléseik vannak a monogámiával kapcsolatban, és mit tartanak árulásnak. A karakterfejlődéseik későbbi íve is tanulságos lehet az exek közti barátság tekintetében. A szakember szerint ez abszolút lehetséges, amennyiben elég időt hagytál a régi érzelmek és kötődés elengedésére.

Ahhoz pedig, hogy a lehető legsikeresebben működjön ez a barátság, meg kell beszélni, mi fér bele a kapcsolat új verziójába.

Forrás: Insider, Fotók: Getty Images