Ezzel a 3 szóval lassan aláássuk a párkapcsolatunkat

2024. április 12.
A kommunikáció a jó párkapcsolat sarokköve. Akármelyik nagy szerelem vége keserű csalódás és szakítás lesz, ha a három legrombolóbb kifejezés gyakran elhangzik. Vajon mi hányszor mondjuk a párunknak ezeket a szavakat?
Kommunikáció párkapcsolat
  • Legyünk őszinték magunkkal, valószínűleg mi is kimondtuk már jó párszor ezeket a párkapcsolatot romboló szavakat.
  • Ha egészséges párkapcsolatot szeretnénk, jobb, ha ezeket a kifejezéseket nem használjuk.
  • Mi a baj? Semmi.

Nem is vesszük észre, és ezekkel a roppant káros kommunikációs-manipulációs fogásokkal napról napra romboljuk és ássuk alá a párkapcsolatunkat. Vajon hányszor hangzott el tőlünk is csak az elmúlt héten, hogy semmi bajom, minden rendben, vagy éppen egy ingerült jó, legyen? 

Automatikusan csúsznak ki a szánkon ezek a szavak, de lassan mi magunk tesszük tönkre ezzel a passzív-agresszív kommunikációval a párkapcsolatunkat. Mutatjuk, melyek azok a látszólag teljesen ártalmatlan szavak, amik visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a szerelmünkben?

3 ok, amiért a jó, rendben, oké szavak károsak lehetnek a párkapcsolatunknak

1. A kommunikáció minden további lehetőségét elvágják

@withlovesabrinaflores

Replying to @nestortj6 important, deep and meaningful conversations to have with your partner if you’re in a relationship! this is how you keep the spark alive, stay together, and avoid break ups, people! They don’t call it putting in “work” for nothing!!!! #relationshipadvice #relationshiptips #healthyrelationshiptips #healthyrelationship #couplestherapy #greenscreen

♬ original sound – Sabrina Flores

A kommunikáció a párkapcsolat egyik legfontosabb eleme. Ha ilyen általános kijelentéseket teszünk, azzal már akkor elveszünk minden esélyt bárminek a megbeszélésére, hogy a diskurzus egyáltalán elkezdődött volna.

Ha valódi párbeszédet szeretnénk és azt, hogy fejlődjünk, nem a „jó, legyen” a megfelelő válasz, ha szerintünk mégsem jó.

2. Valójában nincs minden rendben

Ha ennyire általános, egyszavas választ adunk, akkor csak kétségeket ébresztünk, bizonytalanságot teremtünk. Tényleg jól van? Tényleg minden rendben van? Vagy mégis van valami baj, hiába mondta azt, hogy semmi? 

Amikor szeretnénk valamit, nem értünk egyet valamivel, mondjuk ki. Ne utalgassunk és ne lelkiismeretfurdalást, bizonytalanságot keltsünk a párunkban, mert ebből nem tudja, mi a helyzet valójában.

3. Rossz kommunikációs szokások alakulnak ki

@karenamlin

6 Unhealthy Communication Habits 🗣️ #unhealthycommunication #toxiccommunication #communicationissues #badcommunicationbelike #communicationhabits #stopinterrupting #passiveaggressivebehavior #badcommunicator #bemorepresent #selfawareness101

♬ On Trend – ZydSounds

Ha nem kommunikálunk, a kötődés is gyengül a párunkkal. Az egyszavas válasz, passzív-agresszív ráhagyás nem kommunikáció. Egy ponton a párunk viszont belefárad abba, hogy soha semmire nem adunk egyenes választ, csak általánosságban mintha utalgatnánk dolgokra, amiket ő úgysem tud kitalálni.

Forrás: Your Tango Fotó: Unsplash