Egészséges bőrmikrobiom, ragyogó arc

2024. október 22.
Nemcsak testünkben, hanem bőrünkön is nagyszámú apró mikroorganizmus él. Ezek alkotják a bőr mikrobiomját, amely a sugárzó bőr záloga. Így erősíthetjük meg!
Fiatal nő a fürdőszobatükörben nézi magát szépségápolás közben

A bőrmikrobiom, avagy a bőrflóra a bőr felszínén található összes mikroorganizmust jelöli. Ezek az apró baktériumok, mikroalgák, vírusok és gombák minden ember esetében olyan egyediek akár az ujjlenyomat. 

A bélrendszer mikroorganizmusaihoz hasonlóan a bőr mikrobiomja sem káros az egészségre. Éppen ellenkezőleg! Nélkülözhetetlen a bőr számára, hiszen segít megőrizni annak egészségét. A bőrmikrobiom első védelmi vonalként működik a külső káros hatásokkal (pl. kórokozókkal) szemben. Sértetlen védőréteget is biztosít, ennek segítségével képes a bőr elegendő nedvességet tárolni.

A bőrmikrobiom jelentősége a bőr egészségében

A kozmetikumok agresszív tartósítószerei, a gyógyszerek (pl. az antibiotikumok), a magas cukortartalmú ételek: rengeteg olyan tényező van, ami felboríthatja a bőrmikrobiom kényes egyensúlyát, ezzel együtt pedig a bőr barrierjét is. A folyamat lehetséges következményei közé tartoznak az allergiás reakciók és a bőrbetegségek (pl. a neurodermatitisz, az akne vagy a rosacea) tüneteinek súlyosbodásai is.

„Ma már ismerünk néhány módszert a bőr mikrobiomjának megerősítésére és épségének megőrzésére. Az egészséges életmód pont olyan fontos, mint a speciális termékek” – magyarázza a német Marie Claire oldalán a kanadai születésű dr. Barbara Paldus tudós, a Codex Labs derma kozmetikai márka alapítója. 

„A fiam inspirált, hogy életre hívjam saját biotechnológiai bőrápoló termékcsaládomat, mert sok hagyományos bőrtermékre allergiás volt. Az olyan tartósítószerek jelentették a veszélyt, mint például a fenoxietanol” – magyarázza a szakember és hozzáteszi, a bőrünk mikrobiomja kommunikál a beleinkkel, ahol a legtöbb immunsejt található. Ennek megőrzése a legfontosabb prioritás, hiszen a bőrünk a testünk állapotát tükrözi.”

Fiatal nő szépségápolás közben

Az egészséges bőrmikrobiom alapját a megfelelő étrend kialakítása jelenti (Fotó: Getty Images)

5 tipp az egészséges bőrmikrobiomért

  1. Használjunk enyhe tisztítószereket, amelyek nem roncsolják a bőr pH-értékét!
  2. Győződjünk meg arról, hogy a bőrápolónk nem tartalmaz erős tartósítószereket, például SLS-t (Sodium Lauryl Sulfate), ftalátokat, formaldehidet, alumíniumsókat, emulgeálószereket vagy triklozánt, ami erős baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer.
  3. A jótékony baktériumok támogatása miatt tegyük a szépségápolási rutinunk részéve a pre -és probiotiukomkat!
  4. Alakítsunk ki egy kiegyensúlyozott étrendet, amely rostban gazdag élelmiszerekben gazdag!
  5. Kerüljük a gyakori forró zuhanyozást, hogy megvédjük a bőrmikrobiomot!

A kulcsfontosságú pre- és probiotikumok

A táplálkozás központi szerepet játszik az egészséges bőr mikrobiomjában. A prebiotikumok a jótékony baktériumtörzsek táplálékai, amelyek segítenek fenntartani a mikroorganizmusok egyensúlyát a bőrön és gátolják a káros baktériumok megerősödését. A prebiotikumok megtalálhatók a rostban gazdag élelmiszerekben, például hüvelyesekben, zabpehelyben és diófélékben. A cikória és a csicsóka is tartalmaz prebiotikumokat, amelyek lehetővé teszik a jó bélbaktériumok szaporodását.

A probiotikumokat olyan termékben találjuk meg, amelyek speciális mikroorganizmusokat, például tejsavbaktériumokat tartalmaznak. Ma már számos bőrápoló termékben, valamint táplálék-kiegészítőben megtalálhatók. A probiotikumok úgy erősítik és védik a természetes mikrobiomot, hogy egészséges baktériumtörzsekkel látják el.

Fontos: A sok tartósítószert és cukrot tartalmazó ételeket is érdemes mellőzni, mert elősegítik a szervezetben vagy a bőrön kialakuló gyulladásos folyamatokat.

Forrás: Marie Claire Németország Fotó: Getty Images