A bőr mikrobiomja: kulcs a szép bőrhöz?

2024. június 21.
Nemhogy kiirtani nem kell, hanem érdemes még támogatni is a bőrünkön élő mikrobákat?! Az innovatív pre-, pro- és posztbiotikumokat tartalmazó kozmetikumok pontosan ezt teszik – és azzal, hogy visszaállítják a bőr baktériumflórájának finom egyensúlyát, hozzájárulnak annak egészséges működéséhez és szépségéhez.
bor-bakteriumfloraja

Egészen döbbenetes belegondolni, hogy a bőrünkön kb. ezermilliárd mikroorganizmusból – baktériumokból, gombákból, vírusokból és más parányi élőlényekből – álló közösség él. Ezt az ökoszisztémát hívjuk mikrobiomnak, amelynek a bőrfelszíni verejték, faggyú és víz alkotta emulzió biztosít ideális közeget. Ezek a mikroorganizmusok főszerepet játszanak a bőr védelmében, valamint egészségének, védekezőképességének megőrzésében. „A bőrünk az anyaméhben még teljesen steril, a mikrobiom a születésünk pillanatában kezd el kialakulni – kezdi Baracsi Hajnalka kozmetikus. – Ennek összetétele függ a genetikánktól, a születés módjától, majd később számos egyéb tényezőtől, például a környezeti hatásoktól (légszennyezettség, UV-sugárzás), az életmódtól, a bőrápolási szokásoktól. Mindenki bőrének a mikrobiomja teljesen egyedi, felnőttkorra alakul ki, de bizonyos mértékben később is változhat az említett külső és belső tényezők hatására.”

Maradjon balanszban

Nagyon fontos a bőr mikroflórájának egyensúlyát óvni, hiszen sok szempontból lényeges szerepet tölt be. „Egyrészt segít fenntartani a bőrfelszíni barriert, ami védelmet nyújt a káros környezeti hatások – kórokozók, fertőzések, szennyeződések – ellen. Másrészt az egészséges mikrobiom csökkentheti a bőr gyulladását és irritációját, ami kulcsfontosságú lehet a pattanások, az ekcéma és más bőrproblémák megelőzésében és kezelésében. A bőr mikroflórája mindemellett hozzájárul a bőr optimális pH-egyensúlyának fenntartásához is, ami szintén esszenciális a bőr egészségének és védelmének szempontjából” – sorolja a kozmetikus.

A bőr pH-értéke általában 4,5 és 5,5 között van, ami enyhén savasnak tekinthető. Ez az optimális pH-érték segít megőrizni a bőr lipidrétegét és a természetes védőgátat, amely megakadályozza a baktériumok és más kórokozók elszaporodását, valamint megőrzi a bőr hidratáltságát is. A bőr pH-értéke azonban változhat az életkor, az évszak, a környezeti és életmódbeli tényezők hatására. Éppen ezért tanácsos, hogy olyan bőrápolási termékeket válasszunk, amelyek támogatják és nem zavarják meg a bőr természetes pH-egyensúlyát.

A jók javára

Pro- és prebiotikumokat tartalmazó kozmetikumok, amelyekkel sokat tehetünk a bőr mikrobiomjának helyreállításáért, az ideális baktériumflóra támogatásáért.

bor-bakteriumfloraja

Biojuve mikrobiom támogató komplex, amely mikrobákból származó fehérjék, polipeptidek, antioxidánsok és egyéb anyagok kiegészítő, extrahált keveréke

bor-bakteriumfloraja

Liftactiv H.A. ránctalanító-feszesítő arckrém hialuronsavval és probiotikus frakciókkal Vichy 15 989 Ft

bor-bakteriumfloraja

Advanced Génifique Yeux szemkörnyékápoló pre- és probiotikus frakciókból álló hatóanyag-kombinációval Lancôme 28 490 Ft

bor-bakteriumfloraja

Cera Repair Barrier Cream természetes bioceramidokkal és Life Plankton probiotikus frakcióval Biotherm 26 490 Ft

Szerző: Jaksa Petra

A teljes cikket elolvashatod a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!