Meglepődsz, melyik hercegnőnek van priusza a brit királyi családban

2024. október 18.
Nem gyakran hallani a priusz szót a brit királyi család tagjaival kapcsolatban, de kiderült, hogy van egy hercegnő, aki bizony rendelkezik vele.
Anna hercegnőnek priusza van 
  • Craig Brown a II. Erzsébet királynőről szóló új életrajzában, A Voyage Around The Queenben elárulja, hogy a brit királyi családban az egyik hercegnőnek priusza van.
  • Anna hercegnő valószínűleg az utolsó személy a brit királyi családban, akiről bármiféle bűncselekmény jutna az ember eszébe.
  • A bűnesetet nem kimondottan Anna hercegnő, hanem a kutyája okozta.

Azzal mindenki tisztában van, hogy Erzsébet királynő rajongott a corgikért. Ám a „bűntény” nem a királynő corgijával kapcsolatos, hanem Anna hercegnő Dotty nevű kutyájával, aki miatt priusszal távozott a bíróságról.

A következő történt: 2002 áprilisában Anna hercegnő elvitte Dottyt sétálni a Windsor Great Parkba, amiből katasztrófa lett. „Dotty észrevett két kisfiút, egy 12 és egy 7 évest, amint együtt száguldottak a kerékpárjaikon” – írta Brown, hozzátéve, hogy a kutya a gyerekek után szaladt, akik leestek a biciklijeikről.

Anna hercegnő kiabált, de Dotty továbbment, az egyik fiú lábát és a kulcscsontját megharapta, a másikat pedig a lábán, a hátán és a karján karmolta meg” – folytatta a királyi életrajzíró.

Brown szerint a gyerekeket „traumatizált állapotban” szállították kórházba, bár egyikük sebét sem kellett összevarrni. A két fiú szülei bíróság elé állították Anna hercegnőt és férjét, Tim Laurence-t az eset miatt,  mert nem tudták kontrollálni a kutyát és emiatt balesetet okozott.

A Laurence elleni vádat később ejtették, mert Anna hercegnő „beismerte a kizárólagos felelősséget”. 2002 novemberében azonban Anna hercegnőnek meg kellett jelennie a bíróságon.

Anna hercegnő a bíróságon: az egyetlen hercegnő a brit királyi családban, akinek priusza van

Anna hercegnő a bíróságon: az egyetlen hercegnő a brit királyi családban, akinek priusza van

Anna hercegnőt bűnösnek találtak és priusza lett

Dr. Roger Mugford kutyapszichológus is megszólalt az ügyben. A királynő 1984 óta konzultált az orvossal kutyás kérdésekben, és ő „teljesen nyugodt, játékos, toleráns kutyának” nevezte Anna hercegnő bullterrierjét, és azt mondta, „meg lehet tanítani arra, hogy ne ismételje meg a támadást”. Egy másik tanú a per során azt mondta, hogy Dotty „olyan volt, mint egy nagy kölyökkutya”.

A szakértői vallomások azonban nem segítettek, és Anna hercegnőt bűnösnek találták. Brown szerint a bíró megkímélte Dotty életét, de a hercegnőt „500 font pénzbírságra ítélték, és 250 font kártérítés megfizetésére kötelezték”. A bíró rámutatott, hogy a gyerekek „jelentős károkat szenvedtek”, és annyira traumatizálódtak, hogy félni kezdtek a kutyáktól.

Brown azt írta, hogy az egyik szülő csalódottságát fejezte ki Anna hercegnő enyhe ítélete miatt, mondván: „Szerintünk nem történt igazságszolgáltatás. A kutya még mindig szabadon van, és veszélyt jelent a társadalomra.”

Forrás: Marie Claire, Fotók: Getty Images