II. Erzsébet különc lánya, Anna hercegnő szabad és boldog életre vágyott

2022. február 13.
Anna hercegnő II. Erzsébet királynő és a tavaly elhunyt Fülöp herceg egyetlen lánygyermeke. Utálja a reflektorfényt, kifejezetten kerüli a felhajtást. Akkor sem jött zavarba, amikor fegyveresek megpróbálták elrabolni.

Anna hercegnő 1950-ben, 2 évvel azután született, hogy világra jött Károly herceg. A trónvárományosok között jelenleg a 14. helyen áll, a királyi hercegnői rangot azonban máig ő birtokolja mint II. Erzsébet és Fülöp herceg egyetlen lánya. Egy jó hírű lányiskolában tanult, és már kislányként szenvedélyesen szeretett lovagolni. Edzőjének azt mesélte, azért rajong a lovakért, mert ők úgy viselkednek vele, mint bárki mással: őket egy cseppet sem érdekli, hogy az uralkodó lányával van dolguk.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyermekeikkel

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg a gyerekekkel: Anna hercegnővel, András herceggel és Károly herceggel

A lovaglás hamar jóval több lett számára kikapcsolódásnál: kitartásának és tehetségének köszönhetően 1971-ben Európa-bajnokságot nyert, 1975-ben a kontinens második legjobbja lett, 1976-ban pedig – az angol királyi család tagjai közül elsőként – még olimpián is részt vett Montreálban. Szereplését őrzi egy szívhez szóló videó, amiben azt láthatjuk, hogyan szorít érte édesapja, Fülöp herceg. A verseny második napján balesetet szenvedett, így – bár visszaült a nyeregbe. és teljesítette a távot – nagy esélyesként kellett búcsút intenie az olimpiai éremnek.

Károly herceg, Anna hercegnő és András herceg a szüleikkel 1960-ban

Károly herceg, Anna hercegnő és András herceg a szüleikkel 1960-ban

Mindössze 18 éves volt, amikor egy lovas rendezvényen megismerte jövendőbeli férjét, Mark Phillipset, szerelmük 1972-ben, a tehetséges férfi olimpiai győzelme után teljesedett ki, és 1973-ban hivatalosan is eljegyezték egymást a Buckingham-palotában. Még ebben az évben kimondták a boldogító igent a westminsteri apátságban, ahonnan a nagy eseményt a tévé is élőben közvetítette. 

Anna hercegnő Tudor-stílusú ruhát viselt, amit Maureen Baker tervezett, az ujjára pedig egy csodaszép, zafírokkal és gyémánttal kirakott gyűrű került. 

Anna hercegnő menyasszonyi ruhában az esküvőjén a násznéppel

Anna hercegnő esküvője

Anna hercegnő nem akart mindenáron megfelelni az irányában támasztott követelményeknek, és ebben merőben hasonlítottak egymásra a férjével. Mark Phillips nem kért a neki felajánlott nemesi rangból, így gyermekeik, az 1977-ben született Peter és az 1981-ben világra jött Zara sem birtokolnak semmilyen rangot.

Egy alkalommal fegyveresek akarták elrabolni, az autójából hazafelé tartó Anna hercegnőt. Amikor a bűnöző felszólította Annát, hogy szálljon ki a kocsiból, ő határozottan közölte: „Eszem ágában sincs!A történtek nem viselték meg különösebben a hercegnőt, amikor újságírók faggatták a részletekről, azt felelte, őt nem olyan fából faragták, hogy egy golyóálló anyagból készült dobozban élje az életét.

A várandós Anna hercegnő a londoni reptéren 1977-ben

A várandós Anna hercegnő 1977-ben

Mindkét gyermekük megszületett már, mikor Anna hercegnő tudomást szerzett róla, hogy férjének született egy házasságon kívüli lánya. Mark mindent tagadott, azt azonban nem tudta megmagyarázni, miért küldött rendszeresen busás összegeket egy titokzatos új-zélandi nőnek. 1989-ben végleg megromlott a kapcsolatuk, 1992-ben pedig hivatalosan is elváltak. Felröppentek a hírek, hogy míg Károly herceg a mostani Kamilla hercegnével lépett félre Diana hercegnő férjeként, addig Anna hercegnő Kamilla férjével, Andrew Parker Bowles mellett próbált vigasztalódni. 1992-ben ismét férjhez ment, ezúttal Timothy Laurence volt a szerencsés. Anna hercegnő visszafogott ruhában, fehér kabátban és hajában virággal állt az oltár elé. Második férje sem kapott nemesi rangot, és gyermekeik sem születtek, az esküvő után egy londoni albérletbe költöztek.

Anna hercegnő és második férje, Timothy Laurence 1992-es esküvőjük után

Anna hercegnő és második férje, Timothy Laurence 1992-es esküvőjük után

Arra, hogy Anna hercegnő nem tipikus hercegnői életet él, a britek is felfigyeltek, és az Őkirályi Gorombaság (Her Royal Rudeness) névvel illették. Bár ez elsőre nem hangzik túl hízelgően, a hercegnő nagyon is népszerű volt, és ma is sokan szeretik különcsége, hétköznapisága miatt. 

20 éves kora óta lelkesen jótékonykodik, ezt a szokását a mai napig megtartotta. Gyermekei mindig kedvesen beszélnek róla, nagyszerű anyának tartják, és azt mondják, hálásak neki azért, hogy egyiküket sem burokban nevelte. Különösen szoros szálak fűzik a bátyjához, Károly herceghez, gyermekeik kapcsolata is csodás: különösen Zara ápol jó viszonyt unokatestvéreivel, Vilmos és Harry herceggel. Visszatekintve az életére semmit nem bánt meg, szabad és boldog akart lenni, ami bevallása szerint sikerült is!

II. Erzsébet királynő, Anna hercegnő és gyermekei, Peter és Zara

II. Erzsébet királynő, Anna hercegnő és gyermekei, Peter és Zara

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?