Milyen illat illik hozzád és hogyan találj rá? – a parfümőr megmondja

2024. október 22.
A tökéletes parfüm mindenki számára más. Nem szabad pusztán az aktuális trendeket követni, hanem a viselője személyiségét, ízlését, hangulatát kell tükröznie.
parfüm kiválasztása illat parfümőr

A tökéletes parfüm mindenki számára más, hiszen nem szabad pusztán az aktuális trendeket követni: viselője személyiségét, ízlését, hangulatát kell tükröznie. Caterina Catalani parfümőr, aki jelenleg a Floris London élén áll, elárulta, az, hogy milyen parfümöt viselünk szívesen, sosem arról szól – vagy legalábbis nem arról kellene szólnia –, hogy mennyire nagy a visszhangja és mennyire népszerű a külvilág szemében az adott illat.

Ha mindössze ez alapján választanánk ki parfümünket, akkor pusztán a marketing erejét tükrözi. Catalani nem véletlenül állítja:

Az illat mélyen személyes jellegű, és a legjobb parfüm az, amelyik rezonál velünk.

Ezt könnyű mondani, de a parfümök sorai (a boltokban, online és a közösségi médiában) jócskán megnehezítik a dolgunkat abban, hogy a hatalmas választékban rábukkanjunk a valóban hozzánk illő illatkölteményhez. „Míg egyesek egyetlen illat felé vonzódnak, én hiszek a változatosság erejében. Az illatok szerepe, hogy személyiségünk és hangulatunk különböző aspektusait tükrözik, és emlékeket is felidézhetnek” – mondja Catalani.

Parfümválasztáskor mindig a bőrön próbáld ki az illatokat, és soha ne a kihelyezett papírfecniken. A parfümök reagálnak bőrünk egyedi kémiájára, így mindenkin más lesz az illata. Ahogy viseled, „figyelj a karakter, az intenzitás és a tartósság változásaira, hogy megbizonyosodj arról, pontosan az, amit keresel” – tanácsolja Catalani.

A parfümőr hozzáteszi, ha a márkának van testpermet változata, érdemes azzal tenni egy próbát első körben, mivel ez gyakran sokkal olcsóbb módja az illat kipróbálásának még az adott illat melletti elköteleződés mellett.

Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images