A tésztát szinte mindenki szereti. Aki mégsem fogyasztja, az általában azért döntött így, mert a médiában az elmúlt években meglehetősen rossz híre lett az olaszok kedvenc hozzávalójának. A low-carb, vagyis szénhidrátcsökkentett ételeket istenítő diétás hullám a cukor után a fehér tésztát is száműzte az étrendünkből. Helyette elkezdtek megjelenni a különböző alternatív változatok.
Az üzletekben megjelentek a teljes kiőrlésű tészták, majd a még extrémebb, lencséből, kukoricából, borsóból vagy éppen konjac lisztből készült változatok is. Ezzel együtt közmegegyezéssé vált, hogy a fehér tészta hizlaló és egészségtelen, jó érzésű ember pedig egyáltalán nem eszik belőle. De mi is az igazság?
Fehér tészta: egészségtelen vagy sem?
Rob Hobson dietetikus szerint a fehér tészta valójában nagyon is fontos része az étrendünknek. De akkor mi a helyzet azokkal az állításokkal, amiknek nyomán elterjedt a nézet, miszerint a fehér tészta egészségtelen? Az első „vád”, hogy a tészta (más egyszerű szénhidrátokhoz hasonlóan) gyorsan egekbe tolja a vércukorszintet, ami rövidesen viszont újra bezuhan.
Hobson szerint valóban igaz, hogy a fehér tésztát gyorsan megemészti a szervezet, ezért hamarabb lehetünk utána éhesek. De rengeteg sok múlik azon, hogy mit fogyasztunk a tészta mellé. Például eszünk-e hozzá rostos zöldségeket vagy húst, vagy hogy zsíros, sós sajtszósszal öntjük csak nyakon. Így a dietetikus szerint a vércukorszint-ingadozás csak azoknál jelenthet problémát, akik hajlamosak túlzásba esni az evéssel és egyébként is feleslegesen nassolnak.
Egy 2022-es elemzés, amely a Foods folyóiratban jelent meg, szintén arra jutott, hogy a fehér tészta „egészséges és hasznos” élelmiszer. A cikk megjegyezte, hogy az emberek többsége a fehér tésztát részesíti előnyben kedvezőbb íze és állaga miatt. Ezért nem annyira hatékony arról győzködni az embereket, hogy váltsanak lencsetésztára.
Inkább tényleg koncentráljanak arra, hogy mi kerül a fehér tészta mellé. A már említett rostos zöldségek mellett a tésztához adhatunk például olajos halakat is, amivel máris egészségesebb lesz a fogás. Fontos, hogy kerüljük a zsíros, tejszínes szószokat és az előre elkészített, ultrafeldolgozott mártásokat.
Egy 2023-as felmérésből az is kiderült, hogy az olaszok 30 százaléka hetente négy-öt alkalommal is fogyaszt tésztát, egy másik kutatás pedig azt találta, hogy a britek 68 százalékának kerül legalább heti egyszer az asztalára.
Hobson szerint fontos, hogy változatos legyen az étrendünk, ezért nem jó ötlet mindennap tésztát enni, de szerinte heti egy-két alkalommal egyáltalán nincs baj. Ő is elismeri, hogy a fehér tésztából rendkívül olcsón lehet teljes értékű ételeket készíteni, ami sokak számára kifejezetten előnyös választássá teszi.
Teljes kiőrlésű és lencséből készült tészta – melyik a jobb?
Ezzel együtt be kell látni, hogy a teljes kiőrlésű tészta jobb választás a fehér tésztánál, hiszen ez a verzió több biológiailag aktív elemet, például vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és fitokemikáliát tartalmaz, vagyis összességében kedvezőbb az élettani hatása. És mi a helyzet a hüvelyesekből készült alternatívákkal? Hobson szerint ezeknek az alternatív tésztáknak gyakran jóval magasabb a rost- és fehérjetartalma.
A lencséből vagy borsóból készült tészta például kifejezetten jó választás lehet a növényi étrendet követőknek, hiszen sok fehérjét pótolhatnak vele. De sok szakértő figyelmeztet rá, hogy nem minden gluténmentes tészta olyan jó nekünk.
Vannak például olyan ultrafeldolgozott változatok, amik a bennük található emulgálószerekkel károsíthatják bélrendszerünk egészségét. Sokan úgy vélik, hogy ha valaki nem gluténérzékeny, sokkal jobban jár a sima – mellesleg jóval olcsóbbnak is számító – teljes kiőrlésű tésztákkal, mint a népszerű modern alternatívákkal.
De akkor mi is a tanulság? A legfontosabb, hogy legyen egészséges, kiegyensúlyozott étrendünk, és ha igazán jól akarunk bánni a testünkkel, válasszuk a teljes kiőrlésű tésztákat. De heti egy-két adag fehér tésztától nem lesz semmi bajunk, és ha megfelelő körítéssel fogyasztjuk, egyáltalán nem ettünk egészségtelenül.
Forrás: TheGuardian Fotó: Getty Images