5 fogás, amiben a köret sokkal egészségesebb a fehér rizsnél

2022. február 21.
Ha az ebédhez a fehér tésztán vagy rizsen túl valami egészségesebb, lassabban felszívódó köretet keresünk, akkor az alábbi 5 recept biztosan segít egészséges, de finom módon kilépni a komfortzónánkból!

1. Quinoa

Az alábbi recept leginkább az olaszos minestrone levesre hasonlít, hiszen apró szemű fehér babbal, jó adag paradicsommal, zellerrel és friss zöldfűszerekkel készül. Ha eltekintünk a zöldségek feldolgozásától, akkor villámgyorsan összedobható levesről van szó, amiben egy álgabona, a quinoa a főszereplő!

2. Bulgur

Az édesburgonya az egyik legegészségesebb élelmiszerünk, így érdemes sokat fogyasztani belőle. Az alábbi recepttel 30 perc alatt fenomenális ízeket varázsolhatunk a tányérunkra, ami nem mellesleg nagyszerűen működik másnap irodai ebédként. Az alábbi fogás vegán, viszont vigyázat: a bulgur tulajdonképpen búzatöret, így glutént tartalmaz!

3. Kuszkusz

A kuszkusznak nagyon jól állnak az édes, gyümölcsös ízek, így még a sós változatba is érdemes gránátalmát, esetleg aszalt vörösáfonyát szólni. Vagy egy kis barackot! Az alábbi salátához jó, ha találunk nagy szemű, izraeli kuszkuszt, ez ugyanis izgalmasabb textúrát ad a hagyományos verziónál, de természetesen a „szokásos” kuszkusszal, sőt, még bulgurral is elkészíthető.

4. Hajdina

A gabonából készített saláták királynője. Elkészítésekor nyugodtan kedvünkre improvizálhatunk – annak függvényében, hogy a piacon éppen milyen zöldségekbe futunk bele. Akár hidegen, akár melegen fogyasztható, a lényeg, hogy a tányérunkon jó sok szín legyen. Mert ez a saláta bármilyen hozzávalót elbír: zöldet, pirosat, sárgát egyaránt.

5. Zöldségtészta

Ha diétázunk, vagy csak szeretnénk egészségesebben enni, érdemes a különböző zöldségtésztákkal kísérletezni. Nincs más dolgunk, mint beszerezni egy zöldségspirálozót, és már készíthetjük is a zöldségspagettiket. Ma egy édesburgonyás verziót mutatunk, amelynek előnye, hogy jóval laktatóbb, mint az elterjedtebb cukkinis változat!