Gasztroenterológus: ez a 4 vitamin csodát tesz a gyomor és bél nyálkahártyájával, megújul az emésztésed

2024. november 15.
Egy gasztroenterológus elárulta melyik az a 4 vitamin, aminek óriási szüksége van az emésztésednek és a gyomrodnak. Könnyen lehet, hogy az egyiket már szeded is!
Gasztroenterológus: ez a 4 vitamin kell az emésztésednek
  • Az emésztés kulcsfontosságú folyamat a szervezetünk számára.
  • Egy gasztroenterológus elmondta, melyik az a 4 vitamin, ami a legjobban támogatja a gyomor egészségét.
  • Azt is megtudhatod, mik ezeknek a vitaminoknak a legjobb élelmiszerforrásai.

Az emésztés – az a folyamat, amelyben a szervezet lebontja az ételt, hogy tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat szállítson a szervezetbe. Ez kritikus folyamat a sejtek helyreállítása és az energiatermelés szempontjából. Az egészséges bélmikrobióma fenntartása elengedhetetlen a gyomor-bélrendszer egészségének megőrzéséhez és az általános jó közérzet fenntartásához.

Lássuk azt a 4 vitamint, amivel gasztroenterológus szerint megtámogathatod az emésztésedet és a gyomrod egészségét:

1. C-vitamin

A C-vitamin fokozza az immunválaszt azáltal, hogy támogatja a különböző immunsejtek működését és aktivitását. A C-vitamin előnyei azonban túlmutatnak az immunrendszer működésén. Úgy gondolják, hogy a C-vitamin megváltoztatja a baktériumok populációit a bélben és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, ami hozzájárulhat a bélrendszer egészségének javulásához. Pontosabban, növelheti a jó baktériumokat és csökkentheti a rossz baktériumokat.

Ez segíthet azoknak, akik gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvednek, ami a gyomor-bél traktus krónikus gyulladásával jár, beleértve a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást.

Íme a legjobb C-vitamin-források a gasztroenterológus szerint:

  • Citrusfélék, beleértve a narancsot, a kivit, a citromot és a grapefruitot
  • Kaliforniai paprika
  • Eper
  • Paradicsom
  • Brokkoli
  • Kelbimbó
  • Káposzta
  • Karfiol
  • Burgonya

2. D-vitamin

A napozás során is felvehető D-vitamin kritikus szerepet játszik az immunválaszokban és a csontok megerősödésében, mivel segíti a szervezetben a kalcium és a foszfor felszívódását.

Ezenfelül képes enyhíteni az IBD állapotát, illetve csökkentheti a kialakulásának kockázatát.

Íme a legjobb D-vitamin-források a gasztroenterológus szerint:

  • Zsíros hal
  • Halolaj
  • Tojássárgája
  • Sajt
  • Marhamáj
A gasztroenterológus szerint ez a 4 vitamin csodát tesz az emésztéssel és a gyomorral

A gasztroenterológus szerint ez a 4 vitamin csodát tesz az emésztéssel és a gyomorral

3. A-vitamin

Az A-vitamin szerepet játszik a látásban, a csontok egészségében, a reproduktív egészségben és az immunrendszer működésében. Az A-vitamin-hiány gyakran társul gyomor-bélrendszeri betegségekhez. Hiánya súlyosbíthatja a Crohn-betegségben szenvedők bélnyálkahártyájában a szabadgyökök keletkezése és eltávolítása közötti egyensúlyhiányt.

Ennek ellenére az A-vitamin toxicitása sokkal gyakoribb, mint az elégtelenség, és látásváltozásokhoz, csontfájdalmakhoz, hányingerhez, hányáshoz és száraz bőrhöz vezethet a túlzott bevitele.

Íme a legjobb A-vitamin-források a gasztroenterológus szerint:

  • Hering és lazac
  • Marhamáj
  • Zöld leveles zöldségek
  • Édesburgonya
  • Sárgarépa
  • Brokkoli

4. B-vitaminok

A B-vitaminok elengedhetetlenek az általános egészséghez, és szerepet játszanak a vörösvértestek és az energiatermelésben.

Az emésztést segítő B-vitaminok a következők a gasztroenterológus szerint:

B1 (Tiamin) – A tiamin segít a szervezetben a sósav előállításában, amely elengedhetetlen a megfelelő gyomorsav-elválasztáshoz. A tiamin jó táplálékforrásai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák (például a barna rizs és a zab), a hüvelyesek, a diófélék és a sertéshús.

B2 (riboflavin) – A riboflavin nélkülözhetetlen az étrendben fogyasztott makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék és zsírok) anyagcseréjéhez. Megtalálható a húsban, valamint a diófélékben, a zöld zöldségekben és a tejtermékekben.

B3 (niacin) – A niacin szerepet játszik a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében, támogatja az energiatermelés és az emésztés folyamatát. Ezenkívül segít megőrizni az emésztőrendszer nyálkahártyájának egészségét. B3-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a hús (baromfi, hal, marhahús), a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek.

B6 (Piridoxin) – A piridoxin létfontosságú szerepet játszik a fehérjék lebontásában, az aminosavak anyagcseréjének támogatásában és az emésztési folyamatban. A B6-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a marhamáj, a tonhal, a lazac, a dúsított gabonafélék, a csicseriborsó, a baromfi, valamint a gyümölcsök és zöldségek, például a leveles zöldek, a banán, a papaya, a narancs és a sárgadinnye.

B7 (Biotin) – A biotin támogatja a szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontását, segíti a táplálék energiává alakítását. Hozzájárul a bélnyálkahártya és a gyomor egészségének megőrzéséhez is. A B7-vitamin olyan élelmiszerekben található, mint a tojás, a diófélék, a magvak, az édesburgonya és a halak, például a lazac.

B12 (kobalamin) – A B12-vitamin kulcsfontosságú a vörösvértestek képződésében és az idegműködésben, de segíti a zsírsavak és aminosavak lebontását is a normál emésztés során. A megfelelő B12-szint az egészséges gyomor-bélrendszer fenntartásához is szükséges. A B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a hús, a hal, a baromfi, a tejtermékek, a  gabonafélék, az eper és a bab.

Forrás: Everly Well, Fotók: Getty Images