Ez a legjobb desszert a gasztroenterológus szerint, ha savas refluxunk van

2024. május 26.
Az a legjobb ezekben a desszertekben, hogy akkor is enyhülést hozhatnak, ha egy kiadós vacsora után érezzük a savas reflux kellemetlen tüneteit. A gasztroenterológus elmondta, miért működik ez a nagyon egyszerű nyalánkság a reflux ellen.
Savas reflux desszert
  • A savas refluxban szenvedőknek kifejezetten jó hír, hogy ilyen finom édesség segít a panaszok enyhítésében.
  • Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus The Fiber Fueled Cookbook (Rostban gazdag szakácskönyv) című könyvében írta le, mi az a desszert, ami remekül működik savas reflux esetén.
  • Érdemes annak is tudatában lennünk, milyen ételek váltják ki nálunk a refluxos panaszokat.

Kevés dolog rontja el jobban a kellemes vacsorát, mint az utána bekövetkező savas reflux. Számos tényező kiválthatja a panaszokat, egészen a túl sok ételtől a koffeintartalmú fogásokig. A jó hír, van egy olyan nagyon finom desszert, ami kifejezetten enyhíti a refluxos panaszokat a gasztroenterológus szerint.

Mitől van a reflux?

Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus elmondta, hogy három olyan étel van, ami kifejezetten erősíti a refluxos panaszokat, és leggyakoribb okozója a gyomorégésnek:

  • Csokoládé
  • Borsmenta
  • Szénsavas, koffeines és/vagy alkoholos italok

Ezek az ételek-italok ellazítják az alsó nyelőcső-záróizmot, így vissza tud áramolni a gyomorsav a nyelőcsőbe. Ekkor tapasztalhatjuk a gyomorégést, savas refluxot. Azon túl, hogy több vizet iszunk, mikor a maró érzés megjelenik a torkunkban, a gasztroenterológus egy egészen finom megoldást, egy desszertet is javasol a reflux tünetei ellen.

Egy bizonyos fagyi segít a reflux tünetein

A savas reflux ellen a fagyi a legjobb desszert

A savas reflux ellen a fagyi a legjobb desszert

A legjobb desszert a reflux ellen a mangó gyümölcsfagyi, ami igaziból semmi másból nem áll, csak fagyasztott mangóból és banánból. Ezeket a gyümölcsöket turmixgépben – még mindig fagyott állapotban – pépesítsük. Így egy krémes és a gyomorégést csökkentő desszertet kapunk.

De hasonlóan jó lehet reflux esetén az eper-mangó tejmentes fagyi is. Ebben csak ki kell cserélnünk a banánt eperre.

Miért hatásos a tejmentes gyümölcsfagyi a reflux ellen?

Nem véletlenül javasolta a gasztroenterológus a két gyümölcsöt első körben a reflux elleni fagyihoz

  1. A mangó egyáltalán nem savas, így ha refluxot tapasztalunk, sokkal jobb választás a citrusféléknél vagy éppen kivinél. 
  2. Az érett banán pH-ja magas, ami azt jelenti, hogy semlegesíti a gyomor túltengő savasságát, így csökkenti a reflux tüneteit.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash