Innen tudhatod, hogy a probiotikum tényleg segít a bélrendszereden

2024. január 09.
Manapság sokan szednek probiotikumokat a bélrendszerük egészséges működésének javításáért, de vajon honnan tudjuk, hogy tényleg működik a dolog? Orvosok fedik fel a biztató jeleket!
d-vitamin-vitaminhiany-izomfajdalom-hajhullas-csonttores

Az elmúlt években rengeteg szó esett a bélflóra egészségének fontosságáról, és arról, hogyan járulhatunk ehhez hozzá például különböző probiotikumok fogyasztásával. Azt azonban még mindig sokan nem tudják, hogy pontosan milyen jelek utalhatnak problémára az emésztőrendszerünkkel kapcsolatban, ahogy azzal sem, hogy miből tudjuk, ha minden rendben van vele. Orvosok segítenek felismerni a pozitív jeleket!

1. Ritkább a puffadás

A puffadás egy gyakori kellemetlen tünet, amit azonban csak ritkán szoktunk komoly problémaként kezelni. Pedig a bélgáz termelődésének mértéke és a puffadás jelenléte nagyon sokat elárulhat bélrendszerünk állapotáról. Ha a probiotikumok szedése mellett csökken a bélgáz és azt vesszük észre, hogy sokkal kevesebbet puffadunk, örülhetünk: a diverzebb bélflóra csökkenti a belső fermentációt és így a puffadás is ritkábban kínoz majd minket.

2. Gyakoribb széklet

Aki probiotikumokat kezd el szedni, készüljön fel rá, hogy valamivel gyakrabban látogatja majd a mellékhelyiséget. A probiotikumok egyik jótékony hatása ugyanis, hogy segítenek mobilizálni a beleket, így a bélrendszer ürülését is támogatják. Ettől azonban nem kell megijedni: az ilyen készítmények hatására ugyan gyakoribb lehet a széklet, a sok esetben vele járó hasfájásnak vagy szorulásnak azonban búcsút inthetünk!

3. Több energia és erősebb immunrendszer

Ezt talán a legnehezebb tetten érni, de ha tudatosan figyelünk magunkra, észrevehetjük, hogy a probiotikumok rendszeres fogyasztása az energiaszintünkre is hatással lehet. Ugyanígy feltűnhet, hogy az egészségesebb bélrendszernek hála ritkábban dönt le a lábunkról a nátha vagy más betegség – ez azért van, mert a megfelelő bélflóra az immunrendszer erősödését is jelenti. Minél jobb az emésztésünk, annál jobban képes a szervezet felszívni, majd hasznosítani a táplálékkal bevitt vitaminokat és antioxidánsokat, vagyis hosszú távon egészségesebbek és energikusabbak lehetünk!

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images