Szezonja van és rettentően egészséges – Hogyan készítsd el jól a kelbimbót?

2025. január 09.
Egészségünk kiváló támogatója a kelbimbó, melyet igazán ízletesen és változatosan is elkészíthetsz. Mutatjuk, mit érdemes tudnod hatásáról és főzéséről.
Kelbimbó készítése
  • A kelbimbó a téli szezon egyik legcsodásabb zöldsége.
  • Változatosan készítheted és használhatod fel ezt a szezonális szuperzöldséget.
  • Így készítsd el a kelbimbót, hogy igazán finom legyen!

A téli hónapok egyik legizgalmasabb szezonális zöldsége a kelbimbó. Ez a káposztával rokon, édes, diós, néha kesernyés ízű zöldség nem csupán finom, de egészségedre is jó hatással van. Számos tápanyagot tartalmaz, beleértve a K-vitamint és C-vitamint, tested pedig meghálálja, ha gyakran fogyasztod. Ismerd meg te is jótékony hatásait és azt, hogyan érdemes leginkább elkészítened, hogy biztosan ízletes és finom legyen!

Egészségünk szuper támogatója a kelbimbó

A kelbimbó kalóriatartalma alacsony, de sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Támogatja a csontok egészségét, segíti a vas felszívódását és támogatja az immunrendszer működését.

Antioxidánsokban gazdag, így segít megelőzni a sejtkárosodást a szervezetben. Magas rosttartalma pedig jótékony hatással van az emésztőrendszerre, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A kelbimbóban található K-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, segít megelőzni a csontritkulást. Több tanulmány pedig azt is megállapította, hogy a kelbimbó segít a vércukorszint stabilizálásában is, valamint a gyulladások csökkentésében.

Egészséges és nagyon finom a téli szezon zöldsége: a kelbimbó

Egészséges és nagyon finom a téli szezon zöldsége: a kelbimbó

Így készítsd el a kelbimbót, hogy igazán finom legyen

Vágd le laza vagy sérült leveleit, illetve a szárát. Alaposan mosd meg elkészítés előtt. Sokan kereszt alakban kissé bevágják a kelbimbó alját, hogy egyenletesebben járja át a hő, a kisebbeknél azonban ez nem szükséges, mert csak pépessé válhatnak tőle.

Forrásban lévő, sós vízben lefedve 5-10 percen át párold a kelbimbót. Akkor lesz tökéletes, ha egy villával vagy éles késsel már könnyedén áthatolsz külső rétegein, de közepe még kissé ellenáll.

Ha inkább sütni szeretnéd, akkor érdemes kettévágnod a kelbimbókat, állagát pedig folyamatosan ellenőrizd, mert gyorsan sül, túlsütés esetén pedig elveszíti édeskés ízét és kellemetlen élményt okozhat.

Nyersen, vékonyra szeletelve köretként és salátába keverve is fogyaszthatod a téli szezon zöldségét. Olajon hagymával és gyömbérrel pirítva pedig egészen kiváló csemege. Adjál hozzá kockára vágott pancettát és apróra vágott fokhagymát: egyenesen imádni fogod!

Forrás: Goodfood, Healthline, Fotók: GettyImages