- Ha elegendő rostot viszünk be, azáltal javulhat az emésztésünk, a vércukorszintünk, és még a hangulatunk is.
- A rostoknak két típusa van, fontos, hogy mindkettőből eleget együnk.
- Mutatunk 6 egyszerű trükköt, amivel több rost kerül a tányérunkra.
A rostokban gazdag étrend nemcsak az emésztésednek tesz jót, hanem hosszú távon is támogatja az egészséged. De vajon viszel be elég rostot nap mint nap? Mutatunk néhány apró trükköt, amelyek segítségével hosszú távon javulhat az emésztésed, az energiaszinted, a vércukorszinted és még a hangulatod is!
Mik azok a rostok?
A rostok növényi eredetű összetevők, amelyek rendkívül fontosak a szervezeted számára. Segítik az emésztést, felpörgetik a bélműködést, és megelőzhetik a székrekedést. Emellett hozzájárulnak a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásához is, sőt, csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét. Ennek ellenére még mindig túl keveset fogyasztunk belőlük.
Túl kevés rostot eszünk
Egy átlagos felnőtt napi rostbevitele nagyjából 15 gramm körül mozog – ez jócskán elmarad az ajánlott 25–30 grammos mennyiségtől. Ez főként annak köszönhető, hogy sokan előrecsomagolt, finomított ételeket esznek, amik szinte alig tartalmaznak rostot. Pedig a megfelelő rostbevitel nemcsak az emésztést támogatja, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosít, ezzel pedig segít elkerülni a felesleges nassolást.

Pofonegyszerű trükkel növelheted meg a rostbeviteledet
Ismerd meg a kétféle rostot
A rostok két fő csoportra oszthatók: oldható és oldhatatlan rostokra. Az oldható rostok – például a zabban, almában vagy sárgarépában – vízben feloldódnak, és zselés állagú anyaggá alakulnak, így lassítják a szénhidrátok felszívódását, és szabályozzák a vércukor- és koleszterinszintet. Az oldhatatlan rostok – mint amilyenek a zöld leveles zöldségekben, teljes kiőrlésű kenyérben vagy olajos magvakban találhatók – nem oldódnak, hanem megtisztítják a bélrendszert, és segítik a salakanyagok távozását. A legjobb hatás érdekében mindkét típust érdemes fogyasztani.
6 egyszerű trükk, amivel több rost kerül a tányérodra
- Egész gyümölcs, ne csak a leve: egy almát vagy körtét héjastul megenni sokkal jobb, mint kifacsarni. Így nemcsak a vitaminokat, hanem a rostokat is megkapod.
- Reggelire zabkása: egy tál zabpehely gyümölcsökkel és magvakkal turbózva igazi rostbomba a nap elején.
- Lencse, bab, csicseriborsó: ezek a hüvelyesek remekül passzolnak salátába, levesbe vagy főzelékbe, és igazi rostforrások.
- Fehér helyett barna: cseréld le a fehér rizst és kenyeret teljes kiőrlésű verziókra. Több rost, jobb emésztés.
- Zöldség minden étkezéshez: minden fogáshoz adj valamilyen zöldséget, nyersen, párolva, grillezve – ahogy csak szereted.
- Variáld bátran: minél színesebb és változatosabb az étrended, annál többféle rostot viszel be, ami jó a bélflórádnak is.
Még több tipp az egészséges étkezéshez:
- Ezek az ételek a beleid megmentői: kisepernek minden káros anyagot
- Nem a narancs és nem a kivi: ez a legjobb természetes béltisztító gyümölcs
- Ezek nagyon olcsó és szénhidrátszegény ételek: garantált a fogyás!
Forrás: Marie Claire Belgium/Claire de Wilde Fotó: Getty Images