Így együnk több rostot anélkül, hogy puffadnánk vagy székrekedésünk lenne tőle

2024. június 03.
Sokan a puffadást vagy székrekedést hozzák fel érvként, amikor szóba kerül, hogy több rostot kellene fogyasztaniuk. A gasztroenterológus tippjei segítenek, hogy a kellemetlen tünetek nélkül növelhessük a rostbevitelünket.
Így együnk több rostot puffadás nélkül
  • A nyugati társadalmakban a felnőttek 80 százaléka nem fogyaszt elég rostot.
  • Ha hirtelen sokkal több rostot kezdünk el enni, az kellemetlen gázképződéssel, hasi görcsökkel és szorulással járhat. 
  • Hogyan növeljük a rostbevitelt a kellemetlen panaszok nélkül?

A szakértők egyértelműen azt javasolják, hogy csökkentsük a finomított élelmiszerek fogyasztását, és együnk több rostot. Nem kérdés, hogy a bélrendszerünk egészségének ez tesz jót. Viszont ha hirtelen több zöldséget és gyümölcsöt – azaz rostot – eszünk, az kellemetlen gázképződéssel, puffadással, görcsökkel és akár székrekedéssel is járhat.

A gasztroenterológus tippjei segítenek úgy növelnünk a rostbevitelünket, hogy közben ne tapasztaljuk a kellemetlen panaszokat.

3 dolog, amivel puffadás és székrekedés nélkül növelhetjük a rostbevitelünket

Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus elmondta, hogy „a fejlett világ országaiban az emberek 80 százaléka nem fogyaszt elég rostot. Ez azért hatalmas probléma, mert az egészséges bélflórához elengedhetetlen a megfelelő rostbevitel”.

A gasztroenterológus szerint három olyan tényező van, ami segíthet úgy növelnünk a napi rostbevitelünket, hogy közben ne tapasztaljunk esetleges puffadást vagy székrekedést.

1. Kezdjük lassan a rostbevitel növelését

Az emberek sokszor túl hirtelen akarják bevezetni a változásokat az étrendjükbe. Heti öt nap babot eszünk, pedig előtte alig ettünk hüvelyeseket? A lehető legrosszabb taktika a gasztroenterológus szerint a rostbevitel növelésére. A bélflóránk ugyanis még nincs olyan jó állapotban, hogy kezelni tudjon ekkora mennyiségű rostot, ez emésztési panaszokat, puffadást okozhat. Ezért fontos a fokozatosság és a rostmennyiség lassú növelése az étrendünkben.

2. Igyunk elég vizet

A víz elengedhetetlen a rostok megfelelő feldolgozásához, megemésztéséhez. Ha az ételekkel bevitt rost elég vizet szívhat fel, puha, egészséges állagú székletünk lesz. Viszont ha nem iszunk a több rost mellé elég folyadékot, székrekedés alakulhat ki. Az olyan folyadékok, mint a kávé vagy tea, cukros italok, tovább rontanak a helyzeten.

3. Ellenőriztessük, nem krónikus emésztési problémánk van-e

Az emésztési panaszok – ha a rostbevitel növelése előtt is fennálltak – jelezhetnek más bélrendszeri problémát, így mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, ha nem javul a helyzet.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash