Nem kell vaj és olaj! Ez az olcsó zöldség helyettesíti a sütésnél a zsírt a serpenyőben

2025. június 21.
Tényleg búcsút inthetünk az olajnak és a vajnak? Egy gasztroinfluenszer meglepő trükköt vetett be, amivel zsírmentesen süthetünk serpenyőben. De tényleg működik?
Uborka zsír helyett serpenyőbe sütéshez?
  • Tényleg megsül a serpenyőben az étel zsír nélkül, anélkül, hogy odaégne?
  • Egy gasztroinfluenszer meglepő zöldséggel helyettesíti a zsiradékot a serpenyőben sütésnél.
  • Az uborka lehet a zsírmentes sütés kulcsa?

Az Instagram egyik legnépszerűbb gasztrobloggere Monelle Godaert. Ezúttal egészen meglepő ötlettel állt elő, bár látszólag működik. A serpenyőben sütés előtt nem vajjal vagy olajjal keni meg az edényt, hanem uborkával!

Tényleg működhet az uborka zsír vagy vaj helyett? Meg lehet sütni bármit a serpenyőben ezzel a módszerrel anélkül, hogy odaégne?

Miért működhet az uborka a serpenyőben?

Logikusan hangzik elmondva, miért akadályozhatja meg az uborka, hogy letapadjon az étel sütés közben a serpenyőben. Ha egy szelet nyers uborkát végighúzunk a forró serpenyőn, a zöldség magas víztartalma miatt egy vékony, természetes filmréteget képez a felületen. Ez pont elég lehet ahhoz, hogy ne tapadjon le az ételünk sütés közben.

Papíron tökéletes a megoldás: vegán, zsírmentes, kalóriamentes. És a gyakorlatban? Nos, nem minden esetben. 

Nem is az uborka miatt működik a trükk?

Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a látványos eredmény valójában nem az uborkának, hanem a tapadásmentes teflonbevonatnak köszönhető. A leglájkoltabb komment például ezt írja: 

„Nem akarok ünneprontó lenni, de ez egy teflonserpenyő, nyilván nem fog odaragadni. És amúgy, gasztroinfluenszerként lehetne arról is szó, hogy a PFAS-botrány után nem reklámozzuk tovább ezeket a bevonatokat. Inkább rozsdamentes acélt használunk, köszi!”

Most akkor kell az uborka vagy sem?

Egyelőre nem cseréljük le uborkára a sütésnél a zsírt a serpenyőben

Egyelőre nem cseréljük le uborkára a sütésnél a zsírt a serpenyőben

Nem meglepő módon a trükk heves vitát váltott ki a kommentelők között. Egy követő így fogalmazott: „Nagyon szeretem a videóidat, de most tényleg hülyének nézel minket? Ez egy prémium teflonserpenyő, nem az uborka a varázslat.” 

Egy másik hang még szókimondóbb volt: „Őszintén? Nem egyszerűbb egy kevés olajat vagy vajat használni? Most komolyan uborkával kezdünk serpenyőt dörzsölni?

És bár a trükk működhet – főleg a már eleve bevonatos edényekkel –, a lelkesedés egy idő után átadta helyét a józan észnek. De hát erről szól a közösségi média világa is: egy egyszerű zöldségből pár óra alatt közéleti vitatéma lesz. Mi pedig ülünk a képernyő előtt, uborkával a kezünkben, és azon tűnődünk: vajon tényleg itt az olajkorszak vége?

Egyelőre még nem dobjuk ki a vajat. De pusztán a kíváncsiság miatt kipróbáljuk az uborkás módszert!

Forrás: Grazie, fotó: Unsplash/Getty Images, Olimpia Davies