- Tényleg megsül a serpenyőben az étel zsír nélkül, anélkül, hogy odaégne?
- Egy gasztroinfluenszer meglepő zöldséggel helyettesíti a zsiradékot a serpenyőben sütésnél.
- Az uborka lehet a zsírmentes sütés kulcsa?
Az Instagram egyik legnépszerűbb gasztrobloggere Monelle Godaert. Ezúttal egészen meglepő ötlettel állt elő, bár látszólag működik. A serpenyőben sütés előtt nem vajjal vagy olajjal keni meg az edényt, hanem uborkával!
Tényleg működhet az uborka zsír vagy vaj helyett? Meg lehet sütni bármit a serpenyőben ezzel a módszerrel anélkül, hogy odaégne?
Miért működhet az uborka a serpenyőben?
Logikusan hangzik elmondva, miért akadályozhatja meg az uborka, hogy letapadjon az étel sütés közben a serpenyőben. Ha egy szelet nyers uborkát végighúzunk a forró serpenyőn, a zöldség magas víztartalma miatt egy vékony, természetes filmréteget képez a felületen. Ez pont elég lehet ahhoz, hogy ne tapadjon le az ételünk sütés közben.
Papíron tökéletes a megoldás: vegán, zsírmentes, kalóriamentes. És a gyakorlatban? Nos, nem minden esetben.
Nem is az uborka miatt működik a trükk?
Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a látványos eredmény valójában nem az uborkának, hanem a tapadásmentes teflonbevonatnak köszönhető. A leglájkoltabb komment például ezt írja:
„Nem akarok ünneprontó lenni, de ez egy teflonserpenyő, nyilván nem fog odaragadni. És amúgy, gasztroinfluenszerként lehetne arról is szó, hogy a PFAS-botrány után nem reklámozzuk tovább ezeket a bevonatokat. Inkább rozsdamentes acélt használunk, köszi!”
Most akkor kell az uborka vagy sem?

Egyelőre nem cseréljük le uborkára a sütésnél a zsírt a serpenyőben
Nem meglepő módon a trükk heves vitát váltott ki a kommentelők között. Egy követő így fogalmazott: „Nagyon szeretem a videóidat, de most tényleg hülyének nézel minket? Ez egy prémium teflonserpenyő, nem az uborka a varázslat.”
Egy másik hang még szókimondóbb volt: „Őszintén? Nem egyszerűbb egy kevés olajat vagy vajat használni? Most komolyan uborkával kezdünk serpenyőt dörzsölni?”
És bár a trükk működhet – főleg a már eleve bevonatos edényekkel –, a lelkesedés egy idő után átadta helyét a józan észnek. De hát erről szól a közösségi média világa is: egy egyszerű zöldségből pár óra alatt közéleti vitatéma lesz. Mi pedig ülünk a képernyő előtt, uborkával a kezünkben, és azon tűnődünk: vajon tényleg itt az olajkorszak vége?
Egyelőre még nem dobjuk ki a vajat. De pusztán a kíváncsiság miatt kipróbáljuk az uborkás módszert!
Forrás: Grazie, fotó: Unsplash/Getty Images, Olimpia Davies