Újabb bizonyítékot találtak a teflon ellen

2022. december 07.
Már egy aprócska karcolás is a teflon bevonatú serpenyőnkön mikroműanyag részecskék ezreinek enged szabad utat, amik az ételeinken keresztül egyenesen a szervezetünkbe kerülnek, derült ki egy friss tanulmány eredményeiből.
  • A sérült, karcos teflon bevonat az edényeinken mikroműanyag részecskék millióit engedheti szabadjára.
  • A teflon bevonat PFAS vegyületeket, azaz soha le nem bomló kemikáliákat és mikroműanyagokat tartalmaz.
  • A PFAS vegyületek bizonyítottan kapcsolatba hozhatók májbetegségekkel és a veserákkal. 

A tapadásmentes bevonat és a mérgező soha le nem bomló vegyületek kapcsolatát már korábban is bebizonyították, ám egy friss kutatás számszerűsítette, mennyi mikroműanyag részecske szabadulhat fel egyetlen apró karcolás esetén is a teflon bevonatból.

Elég egy egészen kicsi karcolás a serpenyő teflon bevonatán

Elég egy egészen kicsi karcolás a serpenyő teflon bevonatán

Több mint 9 ezer mikro- és nanorészecskét enged szabadjára egy karcolás a teflon serpenyőn. Ezek az ételekbe kerülhetnek, ahonnan a káros kémiai anyagok a szervezetünkbe jutnak, derült ki a Global Center for Environmental Remediation kutatóinak tanulmányából. 

A legtöbb tapadásmentes bevonatú edényben megtalálhatók az úgynevezett PFAS vegyületek is, melyekről már korábban bebizonyosodott, hogy összefüggésben állnak a májbetegségek, krónikus vesebetegség, magas vérnyomás és bizonyos ráktípusok kialakulásával. 

Egészen 2013-ig gyárthattak olyan serpenyőket, melyek teflon bevonatánál használták az úgynevezett PFOA vegyületet, amiről kiderült, hogy hererákot és veserákot okozhat. Azóta ezt betiltották, ám a serpenyőket még mindig lehet, hogy használják a háztartásokban. A teflont azóta másféle PFAS vegyületekkel gyártják, ám ennek egészségügyi kockázata hasonló.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!