A francia detox leves lehet a megmentőd az ünnepi túlevés ellen – így készítsd el

2025. december 28.
Dugig vagy már a karácsonyi ételektől? Túlevés után a legjobb, amit tehetsz, ha kipróbálod a franciák detox levesét, ami egy könnyű, kímélő és pofonegyszerűen elkészíthető fogás.
Forró krémleves merőkanállal
  • Ha neked is eleged van a nehéz karácsonyi ételekből, készítsd el a franciák kímélő fogását!
  • A francia detox leves nemcsak könnyű, de tápláló is, ráadásul szupergyorsan elkészül.
  • Nem kell hozzá semmiféle spéci hozzávaló, és nyugodtan variálhatjuk a receptben szereplő zöldségeket is.

A franciák imádják a finom ételeket és tudnak is enni, épp ezért arra is fel vannak készülve, hogyan „detoxoljanak” az ünnepi habzsolás után. Sok francia háztartásban szokás, hogy a karácsonyi menük után már tudatosan kímélő, könnyű ételekkel készülnek – ilyen például az alábbi krémleves is!

Miért jó ötlet detox levest enni karácsony után?

A zöldségleves szuper választás a nehéz karácsonyi ételek után, hiszen tápláló, mégsem terheli meg úgy a gyomrot. Különösen jó ilyesmit készíteni, ha az ünnepek alatt sok húst ettünk, de akkor is, ha már elegünk van a rengeteg édességből.

Az alábbi „detox leves” a franciák leleményes konyhaművészetéről árulkodik: pofonegyszerű, mégis gazdag, ráadásul rendkívül változatosan, sok különböző zöldséggel elkészíthető. Ha igazán könnyű ételre vágyunk, krumpli helyett tegyünk bele cukkinit, de ha laktatóbbra vennénk, nyugodtan maradhat benne a burgonya.

Ha minden kötél szakad, leveskockával is elkészíthetjük, de sokkal jobb lesz a tápanyag profilja, ha valódi alaplével húzzuk fel. Jöjjön akkor a franciák isteni, krémes detox levese, amivel regenerálhatjuk magunkat a karácsonyi túlevés után!

Francia detox leves receptje

Hozzávalók:

  • 2 hagyma
  • 3 póréhagyma
  • 2 répa
  • 1 krumpli (vagy helyette 1 cukkini)
  • néhány ág friss petrezselyem
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 l csirke alaplé (lehet zöldség is)
Fehér krémleves feltéttel, kenyérrel

A francia detox leves tápláló, mégis kímélő

Elkészítés:

  1. Aprítsd fel a hagymát, karikázd fel a póréhagymát, majd aprítsd fel a répát és a burgonyát is!
  2. Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olajat, majd dobd rá a hagymát és párold, míg megpuhul!
  3. Adjuk a hagymás alaphoz a póréhagymát, majd a répát is, és főzzük további néhány percig!
  4. Dobjuk rá a zöldségekre a krumplit, és rövid ideig hagyjunk mindent együtt sülni.
  5. Majd öntsük fel a zöldségeket az alaplével, dobjuk bele a petrezselyemet, és közepes láng felett főzzük a levest nagyjából 30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  6. Ha a leves egy kicsit kihűlt, botmixer vagy más robotgép segítségével készítsünk selymes krémlevest belőle! 
  7. Fogyasszuk friss kovászos kenyérrel, vagy ha igazán könnyed étkezésre vágyunk, egyszerűen önmagában!

További tippek, ha túletted magad karácsonykor

Érdemes lehet néhány jól bevált stratégiával készülni az ünnepi időszakra arra az esetre, ha kicsit túlzásba esnénk a bejglivel és a töltött káposztával… A legjobb módszer persze a megelőzés, de teljesen érthető, ha az ünnepek alatt picit kirúgunk a hámból, szóval bűntudat helyett jöjjön inkább néhány hasznos tipp karácsonyi túlevés esetére:

  • Mozogj: A legjobb stratégia, ha megpróbáljuk picit lemozogni az ünnepi menüt. Már 10-15 perc séta (pláne a friss levegőn) sokat segíthet, de azért csak óvatosan, ne kezdjünk el vadul edzeni közvetlenül evés után
  • Segítő gyógynövények: Ha felpuffadtunk, feszül a hasunk, bevethetünk emésztést elősegítő gyógynövényeket – ilyen például a gyömbér, de szintén segíthet a borsmenta- vagy kamillatea fogyasztása.
  • Hidratálj: Talán úgy érezzük, még egy pohár víz sem fér már belénk, de a hidratálás nagyon is jó ötlet túlevés után! Igyunk meg egy jó adag vizet, ez elősegíti majd a salakanyagok távozását!

Forrás: RebecaPlantier Fotó: Getty Images

Ajánlott videó