Így előzheted meg a karácsonyi túlevést

2022. december 24.
Tudjuk, hogy borzasztóan nehéz ellenállni az ünnepi asztal finomabbnál finomabb fogásainak, mégis jobban járunk, ha betartunk néhány szabályt és megelőzzük a kellemetlen túlevést.

1. Ne éheztesd ki magad

Nincs is annál rosszabb, mint amikor éhesen érkezünk meg a karácsonyi vacsorára, hiszen ilyenkor sokkal könnyebben elcsábulunk a finom falatokra és hajlamosabbak lehetünk túlenni magunkat. Az ünnepi lakoma előtt is együnk kiegyensúlyozott, egészséges reggelit vagy vacsora esetében ebédet, és ügyeljünk rá, hogy ne farkaséhesen érkezzünk meg a roskadozó asztal mellé. Akár közvetlenül az étkezés előtt is ehetünk egy kicsi egészséges nassolnivalót: néhány szelet gyümölcsöt, egy kis zabkását, egy proteinszeletet vagy egy kis adag salátát kemény tojással.

karacsony-unnepi-vacsora-tuleves-tippek

2. Élvezd ki az ízeket

A karácsony nem a fogyókúráról szól, nyugodtan együk meg, amit megkívánunk, viszont figyeljünk oda rá, hogy tényleg megéljük, kiélvezzük a különleges ízeket. Ha gondolkodás nélkül tömjük magunkat, esetleg eleve lelkifurdalást érzünk, vagy megpróbáljuk lehasítani magunkról az evéssel kapcsolatos érzelmeket, akkor sokkal hajlamosabbak lehetünk túlenni magunkat. Ha azonban lassan, élvezettel kóstoljuk az ízeket, rászánva az időt, hogy értékeljük a fűszereket és állagokat, valószínűleg sokkal kevesebbel is jóllakunk majd a karácsonyi vacsorán!

3. Maradj mozgásban!

Tudjuk, hogy a karácsonyi időszak alapvetően a pihenésről szól, de azért ilyenkor is fontos, hogy mozogjunk egy kicsit. Nem kell feltétlenül edzőterembe menni a két ünnep között, de jó ötlet lehet étkezések előtt és/vagy után tenni egy kiadós, kellemes sétát, otthon elvégezni egy-két jógagyakorlatot, esetleg felülni egy kicsit a szobabiciklire a karácsonyi vacsora után. Ha mozgásban tartjuk a testünket, a túlevés is könnyebben megelőzhető.

Forrás: Huffpost Fotó: Getty Images

Olvass tovább!