Túletted magad? Ez az egy dolog segíthet a dietetikus szerint

2022. december 03.
Mindegy, hogy csak eggyel (vagy sokkal) több szelet rántott húst ettünk a vasárnapi ebéden, mint azt eredetileg terveztük, vagy a sorozatnézés közben szaladt meg a kanaluk a jégkrémben, az érzés, ami a túlevéssel jár, ugyanaz. Puffadás, rossz közérzet, stressz és a kétségbeesés: mi lesz most?! A dietetikus elmondta, mi az az egy dolog, ami segíthet ilyenkor.
  • Még rögtön az elején álljunk le és zárjunk le minden méregtelenítéssel, ránkrakódó extra kalóriákkal kapcsolatos gondolatot.
  • Nem kell koplalnunk napokig csak azért, mert egyszer többet ettünk annál, mint amennyit szoktunk. 
  • A túlevés időnként megtörténik mindenkivel, teljesen normális dolog, egészen addig, míg nem csinálunk magunknak bajt belőle.

Emberek vagyunk, szeretünk enni, és néha túl sokat eszünk. Ez nem bűnözés, nem kell napokig koplalnunk, hogy jóvátegyük a dőzsölést, sőt elégetnünk sem kell az extra kalóriákat. 

Ne görcsöljünk rá a túlevésre

Az egyetlen és legjobb dolog, amit tehetünk és tennünk kell a dietetikus szerint, ha túlettük magunkat: venni egy nagy levegőt, és továbblépni. „Csak térjünk vissza a normális étkezésünkhöz a hétvége vagy ünnepi ebéd, vacsora után” – javasolta dr. Lisa Valente dietetikus. 

A túlevés nem éppen kellemes tünetekkel jár

A túlevés nem éppen kellemes tünetekkel jár

A szakember szerint azt is tapasztalhatjuk, hogy jobban kívánjuk a zöldségeket, mint máskor egy-egy túlevés után. „Készítsünk egy nagy adag salátát, igyunk elég vizet és sétáljunk egy nagyot – mondta a dietetikus. – Nem kell széthajtanunk magunkat az edzőteremben, azzal csak azt érnénk el, hogy még jobban kívánjuk az egyszerű szénhidrátokat, hogy kiegyensúlyozzuk a vércukorszintünket.”

Ne büntessük magunkat a túlevés miatt

„A kulcs az, hogy ne büntessük magunkat azért, mert többet ettünk. Azt tegyük, amitől jól érezzük magunkat – mondta dr. Valente. – Ha megvonjuk magunktól az ennivalót, miután túlettük magunkat, azzal olyan ördögi körbe kerülünk, amiből nehéz kiszállni, és az étkezési zavarokhoz vezet. Inkább hallgassunk a testünkre, figyeljük, mire van szüksége, és ha egy túlevés után zöldségekre vágyunk, ne sajnáljuk az aprításra és hámozásra fordítandó időt magunktól.”

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images

Olvass tovább!