A februári piacon kevés az igazán inspiráló alapanyag, mindenki a tavaszi zöldek megjelenését várja. Azért találhatunk néhány rejtett kincset addig is, amíg ez a pillanat eljön: például vásároljunk be póréhagymából, és készítsünk belőle fantasztikusan ízletes krémlevest. Az egész művelet 20 perc alatt megvan, tálaláskor pedig csak a fantáziánk szab határt a kreativitásnak. Adhatjuk ízesített olívaolajakkal vagy különleges sóval, de akár megbolondíthatjuk egy kevés dióval is.
Pórékrémleves dióval
(2 főre)
- 2 ek kókuszolaj
- 1 szál póréhagyma
- 1 szál fehérrépa
- 1 nagyobb burgonya
- ½ l alaplé vagy víz (utóbbi esetben használjunk még egy fél leveskockát)
- 1 tk vaj
- A tálaláshoz dió és olívaolaj
Egy közepes lábasban mérsékelt lángon felolvasztjuk a kókuszolajat. Hozzáadjuk az apróra vágott fehérrépát és a vékonyan felszeletelt pórét (néhány darabot félreteszünk a tálaláshoz). Sózzuk, és 3-4 percig pároljuk.
Közben megpucoljuk és kisebb darabokra vágjuk a burgonyát, majd ezt is a lábasba tesszük. Hozzáöntjük az alaplevet (vagy a vizet és a leveskockát), majd mintegy 10-15 perc alatt puhára főzzük a burgonyát.
Amikor kész, botmixerrel pürésítjük, majd belekeverünk egy kevés vajat. Dióval, olívaolajjal és néhány szelet póréval díszítve tálaljuk.